New York Times: Trump alkalmatlan elnöknek

külföld
július 11., 21:31

„Egy egykor nagyszerű politikai párt most egyetlen ember érdekeit szolgálja, egy olyan emberét, aki bizonyítottan alkalmatlan az elnöki tisztségre, mint a köztársaság hosszú történetében senki más, akinek értékei, temperamentuma, eszméi és nyelvezete közvetlenül ellentétes azzal, ami ezt az országot naggyá tette” – írja a Donald Trumpról szóló szerkesztőségi cikkben a New York Times.

photo_camera Fotó: BRANDON BELL/Getty Images via AFP

A lap Joe Bidenről is írt, abban a cikkben arra kérték a vitán borzalmasan szereplő elnököt, hogy szálljon ki a versenyből. Az NYT úgy véli, Biden csodálatos elnök volt, akinek vezetésével felvirágzott a nemzet, és begyógyította a Trump által felszakított sebeket. A legnagyobb közszolgálat azonban, amit Biden tehet, ha bejelenti, hogy nem indul az újraválasztásért. A lap szerint vannak olyan demokrata vezetők, akik nála felkészültebbek és meggyőző alternatívaként jelenhetnek meg Trumppal szemben.

A csütörtöki cikk a 78 éves Trump által jelentett veszélyre és a kognitív alkalmasságával kapcsolatos kérdésekre összpontosít. A Times szerint túl sok republikánus tette félre a Trumppal kapcsolatos aggodalmait a bevándorlással, kereskedelemmel és adókkal kapcsolatos álláspontja miatt.

„De ennek a választásnak a tétje ... sokkal alapvetőbb: milyen tulajdonságok számítanak leginkább Amerika elnökében”.

Ezután megemlítik, hogy Trumpot május végén 34 vádpontban bűnösnek találták többek között üzleti iratok meghamisítása, kampányfinanszírozási szabályok megsértése, választás befolyásolása és adócsalás miatt, majd a 2020-as választások utáni zavargásokról írnak. Kilenc haláleset, mintegy 1300 letartóztatás és több száz ítélet kapcsolódik az ügyhöz. Trumpot másodszor is vád alá helyezték felbujtás miatt, de a republikánus szenátorok felmentették, így szabadon indulhatott a választáson. Trump megígérte, hogy kegyelmet ad a zavargóknak.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

Az NYT szerint ezek az események és más aggasztó tényezők azt mutatják, hogy Trump jelleme méltatlan az elnöki felelősségre.

„Az alkotmány, a jogállamiság és az amerikai nép iránti tisztelet teljes hiányáról tett tanúbizonyságot.

Az ország jövőjéről alkotott meggyőző elképzelés helyett Trumpot a politikai hatalomvágy mozgatja: a kormányzat eszközeit arra használja, hogy érdekeit érvényesítse, kielégítse vágyait és megbüntesse azokat, akik szerinte rosszat tettek neki. Ő egész egyszerűen alkalmatlan a vezetésre”.

A lap szerint miközben a demokraták jogosan folytatnak saját vitát arról, hogy Biden-e a megfelelő demokrata jelölt, de e vita fontossága azon jogos aggodalmakra vezethető vissza, hogy Trump úr veszélyt jelenthet az országra, annak erejére, biztonságára és nemzeti karakterére - és hogy egy meggyőző demokrata alternatíva az egyetlen, ami megakadályozhatja a hatalomba való visszatérését”. (via Guardian)

Kiemelt videóink