Sokadik osztályból a csúcsra – ki ez az Ollie Watkins, aki az Eb-döntőbe lőtte Angliát?

sport
július 11., 08:48

A szerdai angol–holland foci-Eb-elődöntő 81. percében lépett pályára Ollie Watkins a legendás Harry Kane cseréjeként. A 28 éves csatár az Eb-n eddig nem sok vizet zavart. Az angolok összes meccsét a kispadról nézte végig, kivéve a dánok ellenit, amikor 20 percet kapott a szövetségi kapitánytól.

A hollandok elleni meccs a beállásakor 1-1-re állt. Az utolsó percekben inkább a hollandok támadtak, ha nem is mindent elsöprően. Már mindenki a hosszabbításra készült, amikor a 91. percben a szintén csereként beálló Cole Palmer labdájával Watkins iramodott meg és a jobb oldalról kilőtte a hosszú sarkot. Az angol válogatott ezzel a történelemben először jutott a döntőbe egy Anglián kívül rendezett nagy tornán. És már csak egy meccs választja el attól, hogy az 1966-os világbajnoki cím után újra trófeát nyerjen.

photo_camera A csere pillanata Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance via AFP
photo_camera A gólszerzés öröme Fotó: INA FASSBENDER/AFP

De ki ez az Ollie Watkins, akinek összesen tíz labdaérintése volt eddig az Eb-n?

A csatár karrierje emlékeztet a már 37 éves Jamie Vardyéra, aki 23 évesen is még az angol futball hetedik osztályában játszott, 29 évesen pedig már EB-meccsen játszott a válogatottban.

Watkins 22 éves koráig játszott az angol negyedik ligás Exeter Cityben, de onnan is volt lejjebb, 18 évesen ugyanis a hatodik vonalban szereplő Weston-Super-Mare-nak adták kölcsön. Ez Magyarországon a megye III.-nak felel meg.

A BBC megszólaltatta Paul Tisdale-t, aki Watkins edzője volt az Exeternél. Tökéletes hozzáállású, jó tulajdonságokkal teli játékosnak írta le, 17-19 évesen mégsem volt elég jó. A kölcsönadás előtt alig néhány meccse volt az Exeterben, a hatodik vonalban azonban magára talált: 18 meccsen kezdett és 10 gólt lőtt. „Hirtelen beindult a motor” – mondta a volt edzője, aki még soha nem látott olyan játékost, akire ennyire jótékonyan hatott volna a kölcsönadás.

Az Exeterben még két évig maradt, lőtt 49 gólt, majd az akkor a Championshipben szereplő Brentfordhoz szerződött, ahol ő volt minden idők legdrágább másodosztályú játékosa. Addig inkább szélsőt játszott, itt lett vérbeli középcsatár. A gyerekkorában Arsenal-drukker Watkinsnak a példaképe Thierry Henry, többek között az Arsenal és a francia válogatott korábbi játékosa. Jelenlegi csapatában, az Aston Villában (és a Premier League-ben) 2020 óta játszik, a legutóbbi bajnokságban 19 gólt szerzett, szeptembertől életében először a Bajnokok Ligájában szerepel.

A Brentford játékosaként harcol a labdáért 2020 februárjában (jobbra)
photo_camera A Brentford játékosaként harcol a labdáért 2020 februárjában (jobbra) Fotó: MI NEWS/NurPhoto via AFP

Dean Smith, egy másik korábbi edzője szerint a legnagyobb hibája és erőssége ugyanaz: sokat ostorozza magát az elszalasztott lehetőségek miatt. Ez korábban megbénította, most mintha inkább ösztönözné. Ami egyértelműen jó, és egy csatárnál szinte elengedhetetlen: önzőbb lett az elmúlt években.

„Hetek óta vártam erre a pillanatra” – mondta Watkins a meccs után, akit a kölcsönadás hónapjairól is kérdeztek. „Realista vagyok, akkoriban álmodni sem mertem ilyesmiről. Csak arra koncentráltam, hogy visszakerüljek Exeterbe, és újra az első csapatban játszhassak.”

Elmondta azt is, hogy a kispadon az egyik cserekapus, Dean Henderson mellett ült, és mondta is neki a padon: jól sülhet el, ha ma játszik.

A válogatottban enyhén szólva sem volt eddig biztos helye. Nemcsak kezdőként, hanem a keretben sem. Első meccsét még 2021-ben San Marino ellen játszotta, a 2022-es vb keretébe azonban nem fért be. 2023 őszén tért vissza, és a legtöbb felkészülési meccsen játszott.

Kiemelt videóink