Szijjártó Péter: Hatalmas tragédia lenne a NATO Kína-ellenes blokká válása

POLITIKA
július 11., 14:15

„Magyarország támogatja a NATO együttműködését az indiai- és csendes-óceáni országokkal, de csakis addig, amíg ennek célja nem egy Kína-ellenes blokk létrehozása, ez ugyanis hatalmas tragédia lenne” – mondta az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Washingtonban.

photo_camera Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu via AFP

Szijjártó szerint az jó, hogy az észak-atlanti szövetség fejleszti a külkapcsolatait, és nyugodt, kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre törekszik a világ más részeivel. „Ugyanakkor emlékeztetni kell magunkat arra, hogy mit is jelent a NATO rövidítés, legalábbis annak az első két betűje, és mi is volt a NATO megalapításakor az alapítók szándéka.

Az NA az észak-atlantit jelenti. Azaz mikor a csendes-óceáni, indiai-óceáni térségbeli együttműködésre fókuszál a NATO, akkor az jó, de csak addig, amíg ez nem egy valaki ellen irányuló szervezkedés”

– mondta, hozzátéve, hogy a kormány nem fogja támogatni, hogy bárki abba az irányba tolja a NATO indiai- és csendes-óceáni kapcsolatépítését, hogy a NATO egy Kína-ellenes blokk legyen, mert az szerinte „hatalmas tragédia lenne”. Arról is beszélt, hogy a világ már így is nagy lépésekkel halad az ismételt blokkosodás irányába, ami „hazánk érdekeivel ellentétes, ugyanis Magyarország mindig erősen rajtaveszített Kelet és Nyugat konfliktusán”.

Szijjártó arról már nem beszélt, hogy a NATO azzal vádolja Kínát, hogy támogatja az Ukrajna elleni orosz hadműveleteket. A 32 tagállam állam- kormányfőinek tervezett nyilatkozata szerint Peking az Ukrajna elleni háború döntő segítőjévé vált azzal, hogy fegyveralkatrészeket és más technológiákat szállítanak az oroszoknak.

Kiemelt videóink