Trump csökkentené a hírszerzési információcserét Európával

külföld
július 11., 06:33

Az újabb amerikai elnökségre készülő Donald Trump a Politico cikke szerint a hírszerzési információcsere csökkentését tervezi a NATO tagjaival szemben. Olyan információkkal kapcsolatban, amik segítettek Ukrajnának Oroszországgal szemben. Márpedig európai tisztviselők szerint az amerikai hírszerzésre támaszkodnak, hogy segítsenek kivédeni az orosz agressziót a saját területükön. Vagyis Trump terve súlyos biztonsági következményekkel járhat.

Trump tanácsadói közölték a NATO-tagországokkal, hogy a csökkentett hírszerzési információcserén túl várhatóan az amerikai támogatást és együttműködést is csökkentenék a jövőben.

Trump szóvivője érdemi kommentálás helyett csak annyit mondott minderről, hogy a volt elnök „helyreállítja a békét és újjáépíti Amerikai elrettentő erejét a világ színpadán”.

A jelenlegi amerikai elnök, Joe Biden kibővítette az Egyesült Államok által a külföldi szövetségesekkel megosztott – különöseb az Oroszországgal kapcsolatos – információk körét. Az egyelőre nem világos, hogy Trump ehhez képes vagy a korábbi szinthez képest tervezi a csökkentést.

Kiemelt videóink