Úton vannak Ukrajnába az első F-16-osok

külföld
július 11., 06:15

Már ezen a nyáron bevethetők Ukrajnában az első F-16-osok, áll a holland és a dán kormány washingtoni NATO-csúcson közzétett közös nyilatkozatában. A vadászgépek már úton vannak a háború sújtotta országba.

A gépek átadását egy hónapokig tartó kiképzés előzte meg.

Dick Schoof holland és Mette Frederiksen, dán miniszterelnök összesen 85 F-16-ost ad át Ukrajnának. A cél az, hogy a harctéren megfordítsák az orosz agressziót elszenvedett ország sorsát.

A régóta várt F-16-osok a NATO támogatási csomagjának részét képezik. Ide tartozik a Patriot légvédelmi rendszer, az ukrán katonák NATO-vezette kiképzése, illetve a majdani NATO-tagság ígérete.

photo_camera Fotó: SAKIS MITROLIDIS/AFP

Ukrajna a háború kezdetétől erősen lobbizott, hogy kapjon a gépekből, de csak tavaly májusban sikerült elérnie, hogy Joe Biden amerikai elnök jóváhagyja az ukrán pilóták F-16-osokon történő kiképzését. Eddig Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium ajánlott fel gépeket Kijevnek.

Vlagyimir Putyin a tavasszal a nyugati országok által Ukrajnának beígért F-16-os vadászgépekről azt mondta, hogy a repülőgépek nem változtatnának az ukrajnai helyzeten. „Semmi hatása nem lesz a háborúra, ha F-16-osokat szállítanak Ukrajnának. Márpedig erről beszélnek és nyilvánvalóan pilótákat képeznek ki. Ugyanúgy meg fogjuk semmisíteni a repülőgépeket, mint ahogy ma a tankokat, páncélozott járműveket és más eszközöket”.

(Via Guardian)

Kiemelt videóink