A Fidesz nagyon szeretne együttműködni Meloni és Kaczyński pártcsaládjával, akik viszont épp eléggé kiakadtak Orbánra az ukránellenes lépései miatt

POLITIKA
július 12., 14:57

Deutsch Tamás EP-képviselő szerint az elkövetkező időszakban tovább erősödhet a Patrióták Európáért frakció, de még fontosabbnak nevezte, hogy komoly, érdemi, stratégiai együttműködés valósulhat meg a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójával, mellyel együtt már az Európai Parlament második legnagyobb erejét alkotják. Azt mondta az MTI tudósítása szerint, hogy velük együtt megkerülhetetlen politikai erőcsoport jött létre az Európai Parlamentben.

Ennek a nagy összeborulásnak akadálya lehet, hogy az ECR két legfontosabb embere, az olasz miniszterelnök, illetve a lengyel pártvezér, Jarosław Kaczyński két különböző ügyben, de egymás után szállt bele Orbánba. Mindkét ügy a magyar miniszterelnök oroszbarát, avagy ukránellenes hozzáállásából fakad: régi szövetségesét, Kaczyńskit az hozta ki a sodrából, hogy Orbán blokkolja az ukrajnai fegyverszállítmányok miatt Lengyelországnak járó uniós kifizetéseket. Meloni pedig arra mutatott rá, hogy Orbán moszkvai békeútja után Putyin lebombázott egy ukrajnai kórházat.

photo_camera Orbán közeledik Melonihoz az EU-csúcson Fotó: NICOLAS ECONOMOU/NurPhoto via AFP

Pénteken a német kormány is csatlakozott azon - elvileg - szövetséges országok hosszú sorához, amelyek a legfelsőbb szinteken ítélik el, amit a magyar miniszterelnök uniós tanácsi elnöksége alatt művel. A német külügyminisztérium kijelentette, hogy

Orbán csak 12 napja vette át az elnökséget, de már „sok kárt okozott”.

Miután Orbán úgy ment el Putyinhoz, hogy azt titokban tartotta a szövetségesei előtt, és engedte, hogy az a látszat keletkezzék, hogy ő Moszkvában az EU soros elnökeként tárgyal, a nyugat vezető politikusai sorra határolódnak el a békemissziózó miniszterelnöktől, és sietnek leszögezni, hogy sem a NATO, sem az EU nem hatalmazta fel arra, hogy ilyen tárgyalásokat folytasson Kínával vagy Trumppal. A Bloomberg értesülései szerint hat uniós tagállam már azt vizsgálja, hogyan bojkottálhatja a soros magyar elnökség hivatalos programjait, de a hírügynökség azt is felvetette: a magyar miniszterelnök azzal, hogy ilyen szűk időkeretek közt tárgyalt Putyinnal és Trumppal is, ismét felerősíti azokat az aggodalmakat, hogy ő közvetít Trump és Putyin között. Ezt Gulyás Gergely sem cáfolta, amikor röviden nyilatkozott az atv.hu-nak: „egyelőre még Donald Trump nem az Egyesült Államok elnöke, a kérdés időelőtti”.

Kiemelt videóink