„Diplomáciai kalandozás”, „kisajátított elnökség”, „lenullázott bizalom” - nem kímélik a békemisszionárius Orbánt a nyugati politikusok

POLITIKA
július 11., 19:31

Továbbra sem lelkesednek a nyugati politikusok Orbán Viktor partizánmódra végrehajtott békemissziójáért.

Annyira nem, hogy a Bloomberg értesülése szerint hat uniós tagállam már azt vizsgálja, hogyan bojkottálhatja a soros magyar elnökség hivatalos programjait. Észtország, Finnország, Lettország, Lengyelország, Litvánia és Svédország bejelentette, hogy a nyári informális miniszteri találkozókra nem küldi el a minisztereit.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta, hogy alacsonyabb rangú tisztségviselőket delegál majd a programokra. Kristersson a washingtoni NATO-csúcson Orbánról is beszélt.

„Orbán visszaél az elnökséggel, és a saját céljaira sajátítja ki. Nagyon világossá tettem, hogy amikor Oroszországba utazik, nem beszélhet más kormányfők nevében, pláne nem az Európai Unió képviseletében” - mondta a svéd miniszterelnök.

Ulf Kristersson
photo_camera Ulf Kristersson Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Alexander de Croo belga miniszterelnök pedig egyenesen arról beszélt, hogy Orbán diplomáciai manőverei a magyar soros elnökséggel kapcsolatos maradék bizalmat is lerombolták.

„Soros elnökként minden nap meg kell küzdened a bizalomért. Jelenleg az Orbán iránti bizalom teljesen eltűnt, nullázódott” - mondta de Croo.

Az orbáni békemisszióval kapcsolatban a Fehér Ház is megszólalt. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó elítélte a „diplomáciai kalandozást”.

Sullivan arról beszélt, hogy Orbán nem egyeztette a terveit az ukránokkal. Annak ellenére sem, hogy Ukrajna korábban jelezte, aggodalommal figyel minden olyan próbálkozást, ami a bevonása nélkül tárgyalna Oroszországgal a békéről.

photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

Magyarország július 1-jén vette át az Unió soros elnökségét Belgiumtól. Orbán rögtön az első héten intenzív diplomáciai manőverekbe kezdett. Először Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkijjel, majd nyugati szövetségeseinek legnagyobb megdöbbenésére Moszkvába utazott, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon.

Ezután Azerbajdzsánba utazott a Türk Államok találkozójára, egy nappal később pedig már Pekingben tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. Jelenleg az Egyesült Államokban van, ahol részt vesz a NATO-csúcson, valamint nagy valószínűséggel Donald Trump volt amerikai elnökkel is találkozik.