A litván külügyminiszter szerint Orbán Viktor biztosan nem képviseli sem a NATO-t, sem az EU-t

külföld
július 12., 08:36

Orbán úr visszaélhet az EU-elnöki pozíciójával, de egy dolgot biztosan nem csinálhat: nem képviselheti sem a NATO-t, sem az EU-t. Nem beszél sem az én országom, sem bármely más ország nevében, a sajátján kívül.

Ezt írta ki az X-re Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter, aki a NATO-csúcs utáni sajtótájékoztatón nagyon határozottan leszögezte, hogy a magyar miniszterelnök sem az EU, sem a NATO álláspontját nem képviseli, a nevükben nem beszél.

Gabrielius Landsbergis nem először bírálja nyilvánosan Orbán Viktort, a litván külügyminiszter legutóbb május végén fejtette ki, hogy szerinte a magyar kormány szisztematikusan akadályozza az Ukrajna támogatására szolgáló uniós intézkedéseket, ezzel pedig az Európai Unió külpolitikai jelentőségét veszélyezteti.

Gabrielius Landsbergis
photo_camera Gabrielius Landsbergis Fotó: HANNIBAL HANSCHKE/dpa Picture-Alliance via AFP

Landsbergis akkor úgy vélte, az Uniónak valamilyen megoldást kell találnia rá, hogy megkerülje a magyar kormány által állított akadályokat.

Békemissziózásokban

Orbán Viktor épp ma reggel tett közzé egy fotót, amelyen Donald Trumppal pózol, mint írta, az a jó híre, hogy Trump meg fogja oldani a békét.

A magyar miniszterelnök az elmúlt szűk két hétben, amióta Magyarország átvette az EU Tanácsának soros elnökségét, a saját narratívája szerint békemissziót teljesít. Ennek keretében tárgyalt már Zelenszkij ukrán elnökkel, három nappal később pedig elrepült Moszkvába, és Putyinnal is megbeszélést folytatott. Innen Kínába repült, ahol már Hszi Csin-ping kínai elnökkel parolázott, igaz, útközben tett egy kis kitérőt Azerbajdzsán felé is, ahol benézett a Türk Államok találkozójára. Kínából Washingtonba vitt az útja, a NATO-csúcs után pedig még Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is értekezett a békemisszióról. Ezután jött Trump.

A nyugat vezető politikusai sorra határolódnak el a békemissziózó miniszterelnöktől, és sietnek leszögezni, hogy sem a NATO, sem az EU nem hatalmazta fel arra, hogy ilyen tárgyalásokat folytasson. Sőt, a Bloomberg értesülése szerint hat uniós tagállam már azt vizsgálja, hogyan bojkottálhatja a soros magyar elnökség hivatalos programjait. Észtország, Finnország, Lettország, Lengyelország, Litvánia és Svédország bejelentette, hogy a nyári informális miniszteri találkozókra nem küldi el a minisztereit.

A Bloomberg az Orbán-Trump találkozó előtt arról írt: a magyar miniszterelnök azzal, hogy ilyen szűk időkeretek közt tárgyalt Putyinnal és találkozik Trumppal is, ismét felerősíti azokat az aggodalmakat, hogy ő közvetít Trump és Putyin között. Az Orbán-látogatás részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrás szerint Trump nem kérte meg a magyar miniszterelnököt arra, hogy segítsen bármilyen orosz-ukrán békeegyezmény tető alá hozásában, a látogatást informális találkozónak nevezte.

Kiemelt videóink