Az Uzsoki műtőjében 41, a Szent Jánoséban 38 fokot mértek: hőség miatt állnak az operációk a két kórházban

Egyetlen műtőt sem tudnak használni a fővárosi Uzsoki utcai kórházban a hőség miatt – tudta meg a Népszava.

A lap szerint a hőség miatt kellett átszervezni az egészségügyi ellátást: kedd óta az Uzsoki utcai kórház valamennyi műtőjében, a budai Szent Jánosban pedig „csak” a traumatológiaiban nincsenek operációk, mindkét intézményben elromlott ugyanis a klíma berendezés, alig néhány óra különbséggel.

Az Uzsoki műtőiben 41,5 foknál, míg a Jánosban 38 fokos hőség után álltak le a beavatkozásokkal és jelezték, nem tudnak beteget fogadni.

Mivel ez a két kórház látta el a fővárosi baleseti sérülések 40 százalékát, ennyivel több beteg hárul a maradék három, még működő traumatológiai centrumra.

Az Uzsokiban kedd óta kénytelenek a sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatológiai, szemészeti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti, kardiológiai operációkra szorulók ellátását átütemezni, és a sürgős eseteket is más kórházakba irányítják, ahogy a Szent János kórház traumatológiai műtétre szoruló betegeit is.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a helyettesítő intézmények kijelöléséről csak csütörtökön intézkedett.

A Népszava kérdéseire a Belügyminisztérium annyit reagált: „a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a tegnapi napon a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban bekövetkezett folyadékhűtő-rendszer meghibásodás okán más egészségügyi szolgáltatók kijelöléséről intézkedett, valamennyi műtéti ellátás vonatkozásában, visszavonásig terjedő időtartamra. A mai napon az Észak-budai Szent János Centrumkórház helyett – a traumatológiai műtő klímarendszerének meghibásodása miatt – a traumatológiai szakellátás keretében a műtéti ellátást igénylő felnőtt korú betegek ellátására más szolgáltatók kerültek kijelölésre. Tájékoztatjuk továbbá, hogy az azonnali beavatkozást igénylő helyszíneken a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság munkatársai a szükséges javításokat a lehető legrövidebb időn belül elvégzik, a betegek ellátása addig is a kijelölt kórházakban biztosított.