Gulyás Gergely szerint kis különbség esetén kötelezővé tehetik a szavazatok újraszámolását

belföld
július 12., 14:41

Megfontolásra érdemes, jó javaslat lehet a szavazatok újraszámlálásának kötelezővé tétele kis különbség esetén, mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu kérdésére.

„Kis, 1 vagy fél százalékosnál is kisebb különbség esetén van csak értelme az újraszámlálásnak. De akkor viszont van!” – mondta Gulyás, amikor a főpolgármester-választásról kérdezték.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

„Amikor pedig ezrelékes különbségről – 0,005 ezrelékről beszélünk –, akkor magától értetődő, és mindenkinek, talán még a vezetésre álló jelöltnek is érdeke, hogy egyértelmű legyen, mi a választópolgárok akarata” – mondta Gulyás, aki szerint a mostani budapesti választáson és az újraszámláláson senki sem akart csalni.

Karácsony Gergely végül 293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid, közölte a Nemzeti Választási Bizottság péntek délelőtt, az ülést a főpolgármesteri szavazatok három napon át zajló újraszámlálása után hívtak össze. Gulyás szerint bebizonyosodott, hogy a magyar bírósági rendszer gyors döntéshozatalra képes, míg az önkormányzatok, jegyzők és a választási bizottságok a voksok újraszámlálására.

„Az is látszik, hogy csalni senki nem akart. De amikor ötféle szavazatot kell a választás napján összeszámolni, ráadásul láttuk, hogy hajnali 1 óra, fél 4 között számolták össze a szavazatokat, ilyenkor a tévedés lehetősége nem kizárható. Ez most tisztázódott” – mondta a miniszter.

Az újraszámlálás kötelezővé tételéről elmondása szerint a kormány még nem tárgyalt, de a maga részéről ésszerűnek tartja.