Mészáros Lőrinc hoppon maradt, nem sikerült bevásárolnia magát Horvátország legnagyobb agrárvállalatába

gazdaság
július 12., 19:20

Lepattant Mészáros Lőrinc Horvátország legnagyobb vállalatáról, a Fortenováról. A horvát cég csak a szintén horvát Podravkával hajlandó folytatni tárgyalásait. A 45-50 ezer munkavállalót foglalkoztató, tucatnyi céget magába foglaló Fortenova eladósodott, ezért akarta eladni bizonyos agrárvállalkozásait. Korábban magyar oldalról a NER-közeli Jellinek Dániel, Csányi Sándor OTP-vezér, valamint Mészáros Lőrinc is bejelentkezett, de csak utóbbi maradt tárgyalásokban a céggel.

Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban 2022. augusztus 2-án.
photo_camera Az alapító Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó beszédet mond a Mészáros Alapítvány VI. konferenciáján Balatonalmádiban, 2022. augusztus 2-án Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A Telex információi szerint a pályázat lezárult, a Fortenova a horvát Podravka mellett döntött, már csak vele folytat tárgyalásokat. A Fortenova úgy gondolja, a szintén az élelmiszeriparban működő Podravka segítheti a cégek kölcsönösen előnyös stratégiai együttműködését.

A cég eladását kiemelt médiafigyelem övezte, nemcsak mert Horvátország legnagyobb vállalatáról van szó, hanem mert fontos szereplője a helyi mezőgazdaságnak. Egyrészt összességében mintegy 30 ezer hektárnyi, nagyrészt állami tulajdonú mezőgazdasági területet kezel hosszú távú koncessziós szerződések révén. Másrészt ezzel összefüggésben a cégeknek fontos szerepük van nemcsak a helyi növénytermesztésben, hanem jelentős részesedésük van az állattenyésztésben is. Harmadrészt a Fortenova megmaradt üzletrészeinek szüksége lesz az eladott vállalkozások alapanyagaira, végtermékeire, így fontos a kapcsolat minősége a leendő tulajdonosokkal.

Mészáros a horvát sajtó szerint 500 millió eurós ajánlott tett, ami 200 millióval volt több, mint a horvátok ajánlata. Emiatt többen Mészáros kirívóan magas ajánlatát tartották befutónak, miközben elemzők szerint ennyit nem is érnek a cégek.

Kiemelt videóink