Nyugdíjazhatják Hilariont

egyház
július 12., 20:08

Nyugdíjazhatják Hilarion metropolitát, szúrta ki a hvg.hu a Kultura VRN nevű voronyezsi portálon. Az oldal értesülései szerint július 19-én ülésezik az ortodox egyház legfőbb döntéshozó szerve, a Szent Szinódus. A központi téma Hilarion magyarországi ügye lehet.

Hilarion metropolita Moszkvában.
photo_camera Hilarion metropolita Moszkvában Fotó: Maxim Shemetov/REUTERS

Hilarion metropolita, polgári nevén Grigorij Alfejev 2009 óta vezette az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályát. Putyin hű kiszolgálójának, Kirill pátriárkának a jobbkeze volt, őt tartották az idősödő főpap lehetséges utódjának. 2022-ben azonban áthelyezték Budapestre, ahol felfogadott ministránsnak egy 18 éves orosz–japán fiút, akit szexuálisan molesztált. 2024 elején a fiú megszökött Hilarion néhány értékes tárgyával, és visszatért Japánba. Őt azóta is körözik.

Hilarion Magyarországra érkezése után három hónappal magyar állampolgárságot kapott. A pápalátogatás idején már fontos szerepet töltött be, illetve érintett volt a Magyarországra szállított ukrán hadifoglyok ügyében is.

Alfejev magyar állampolgárságáról Gulyás Gergelyt is megkérdeztük a legutóbbi kormányinfón, de nem kaptunk választ. „Bárki, aki Magyarországon állampolgárságot kap, a lehető legalaposabb nemzetbiztonsági átvilágításon esik át” – mondta a Miniszterelnökség-miniszter.

Hilarion Vácdukán vásárolt magának kastélyt, de mostanság nem jelenik meg a környéken. Riportunk a kastély környékéről itt olvasható.

Kiemelt videóink