Moszkva és Kijev is tagadja, de Ferenc pápa bizalmasa szerint igenis létezik a titkos vatikáni béketerv

háború
2023 május 03., 13:45

Bár a hivatalos magyarázat szerint Ferenc pápa a magyar népnek szóló lelkipásztori látogatást tett a hétvégén Budapesten, közben komoly diplomáciai vihart kavart az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos megnyilatkozásaival.

Érdemes felidéznünk röviden, milyen ide kapcsolódó találkozói voltak az elmúlt napokban, mert így rögtön kirajzolódik, milyen folyamatba illeszkedett az útja.

Antonyij metropolita érkezik a pápai audienciára május 3-án
photo_camera Antonyij metropolita érkezik a pápai audienciára május 3-án Fotó: ANDREAS SOLARO/AFP

Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a budapesti látogatás körül nagyon besűrűsödött az egyházfő háborúval kapcsolatos aktivitása, és ezt ő maga nem is rejtette véka alá. A Rómába tartó repülőn az alábbiak hangzottak el szó szerint (a Magyar Kurír fordításában):

Újságíró: [Azt kérdeztem még, hogy] vajon Hilarion és maga Orbán valamiképpen nem tudnák-e felgyorsítani az ukrajnai békefolyamatot, és lehetővé tehetnének-e egy találkozót Ön és Putyin elnök között, vagyis tudnának-e – idézőjelben – közvetítőként fellépni.

Ferenc pápa: Ugye nem képzeli, hogy ezen a találkozón csak a Piroska és a farkasról beszéltünk? Beszéltünk mindezekről a dolgokról. Beszéltünk róla, mert mindenkit érdekel a békéhez vezető út. Én készen állok, kész vagyok megtenni mindent, amit tenni kell. Most is folyamatban van egy misszió, de még nem nyilvános, meglátjuk… Amikor nyilvánosságra lehet hozni, beszélek majd róla.”

Azt is hozzátette, hogy „békét kötni mindig csak csatornák nyitásával lehet. Elzárkózással sosem. Arra kérek mindenkit, hogy kapcsolatokat létesítsen, barátságcsatornákat nyisson… Ez nem könnyű. Ugyanazt a beszédet, amelyet általában elmondtam, elmondtam az Orbánnal való találkozón is, és egy kicsit mindenhol.”

Mindenki tagadja

photo_camera Fotó: MIKHAIL METZEL/AFP

Az egyházfő utalását, hogy a Vatikán titkos tárgyalásokat folytat az ukrajnai béke érdekében, gyors és éles elhatárolódásokkal fogadták az érintett felek. Ahogy például a Quotidiano is írja,

  • az elnöki hivatalhoz közel álló forrás azt mondta a CNN-nek, hogy Zelenszkij elnök „nem járult hozzá az ilyen megbeszélésekhez Ukrajna nevében. Ha vannak is tárgyalások, azok a mi tudtunk és áldásunk nélkül zajlanak".
  • Az ellenség egyetértett: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megerősítette, hogy „Moszkva nem tud erről”.
  • De még Hilarion metropolita is kirakott egy videót, hogy „a sajtóban olyan célzások jelentek meg, melyek szerint azért találkoztam Ferenc pápával, hogy információkat adjak neki valamilyen titkos megállapodás elérése vagy más politikai célok érdekében. Az érdeklődők számára válaszolok: nem volt semmi, ami a római katolikus egyház és az orosz ortodox egyház közötti kétoldalú kapcsolatokat érintette volna. Nem volt szó politikai kérdésekről. A találkozó személyes jellegű volt két régi barát között”.

Itt érdemes megjegyezni, hogy - mint arra Buda Péter volt nemzetbiztonsági főtiszt figyelmeztet - az ortodox egyház nemcsak vallási testület, hanem titkosszolgálati kontroll alatt álló, orosz külpolitikai célokat szolgáló szervezet. Nem véletlenül akarták szankciók alá helyezni Kirill pátriárkát a nyugati szövetség tagjai a háború kitörése után, és nem véletlenül fúrta ezt meg Magyarország.

De attól még lehet igaz

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.