Látogatásával a pápa megerősítette a kormányt és a magyar egyházat, de figyelmeztette is őket

vélemény
2023 április 30., 14:50

Ferenc pápa vasárnap este hazarepül háromnapos látogatása végén, amiből hirtelen az alábbi, részben szubjektív tanulságokat tudom levonni.

1. Kicsit hasonlítottunk egy normális országra

Katalin, Ferenc és Viktor nézi, hogy úszik el a dinnyehéj
photo_camera Katalin, Ferenc és Viktor nézi, hogy úszik el a dinnyehéj Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Ezen a hétvégén, meglepő módon, megvalósult Semjén Zsolt óhaja: normálisabban kommunikáltak a politikusok. Az alaphangot az adta meg, amikor a miniszterelnök-helyettes a 444 kérdésére elmondta, a pápai szentmisére szeretettel várja a kordonbontókat is.

Közben persze folytatódott a szokásos ügymenet – hogy csak a saját házunk táján söprögessek: nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették egy kollégánkat, aki a pápát akarta fotózni; nem adtak akkreditációt a 444-nek a pápalátogatás eseményeire, az adófizetői pénzből mocskot köpködő fideszes influenszerek pedig, a közmédia segítségével, azért sátánistázták a 444-et, mert a lezárásokról szóló hírünkben használtuk a „forgalmi pokol” kifejezést.

Ezek persze felháborító és/vagy nevetséges dolgok, de azért nem a közélet központi kérdései. Az már sokkal inkább, hogy Ferenc pápa létrehozott egy olyan közeget, ahol a szemébe tudja mondani az évek óta idegengyűlölő propagandát vezénylő Orbán Viktornak, hogy a más nyelvű és kultúrájú idegeneket is be kell ám fogadni. És ahol egy államfő találkozni tud Karácsony Gergely főpolgármesterrel is.

Rövid időre a magyar nemzet részeként tűntek fel az ellenzékiek és a más bőrszínű emberek, miközben a kormány is sütkérezett a dicsfényben.

Aztán holnaptól lehet megint börtönbe zárni meg paprikasprével arcba fújni mindenkit, aki nem tetszik a rendszernek. De ezen a hétvégén a köztársasági elnöktől azt hallottuk, hogy „együtt védjük a másként gondolkodók és másként élők szabadságát is”.

2. Egy ember, akit mindenki elfogad

photo_camera A pápa magánkihallgatáson fogadta a főpolgármestert Fotó: Divisione Produzione Fotografica/Vatican Media

Nem akarom semmisnek tekinteni azok véleményét, akiknek az intézményes vallásokkal, a katolicizmussal, a pápaság intézményével vagy konkrétan Jorge Mario Bergoglio tevékenységével problémájuk van, de szerintem az kijelenthető, hogy ma Magyarországon nincsen hangos és szervezett képviselete a Ferenc pápával szembeni kritikának.

Annyi mindent kikiáltottak már nemzeti minimumnak, hogy nevetségessé vált a kifejezés, de akármit jelentsen, talán Ferenc pápa az egyetlen politikai szereplő, akire ez ráhúzható. Ő maga kifejezetten igényli és becsüli a kritikát, és bőven lehet is kritizálni számtalan tettét vagy azok hiányát. De azt azért érdemes rögzíteni, hogy a keresztényellenesnek bélyegzett ellenzék, illetve a pápát korábban gazemberező kereszténydemokraták mostanra összeértek abban, hogy Ferencre hivatkozva fogalmaznak meg – egymásnak ellentmondó – politikai üzeneteket. Ahogy teszik azt például a klímaváltozás ellen küzdő fiatalok, vagy a menekülteket segítő civilek is, illetve a hazai egyházi vezetők és az őket belülről kritizáló katolikusok egyaránt.

3. Egy ember, aki mindenkit elfogad

Gyerekekkel az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban
photo_camera Gyerekekkel az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Lehet, hogy valakinek már a könyökén jön ki, hogy Ferenc pápa a szegények és a menekültek pártfogója, de Magyarországon nem lehet túlbecsülni annak az üzenetét, ha egy vezető meghallgatja és maga mellé ülteti a társadalom perifériáján élőket. Azokat is, akiket sokan utálnak, vagy akiktől sokan félnek.

Erdő Péter bíboros a minden felületen élőben közvetített Kossuth téri misén szépen kicseresznyézte azokat a csoportokat, akiket elfogad a kormánypárti nyilvánosság, és csak őket említette. Azt mondta a pápának: „Köszönjük, hogy eljött meglátogatni a szegényeket és a menekülteket. Azokat a menekülteket, akik innen, a szomszédból, Ukrajnából érkeztek. Köszönjük, hogy meglátogatta a szegényeket, a beteg gyermekeket, a fiatalokat, akik a legnagyobb kihívást és a legnagyobb lehetőséget jelentik egyházunk számára.”

Ferenc valójában nemcsak ukrán menekültekkel találkozott, hanem olyanokkal is, akiknek más színű a bőre és más a vallása. Akiket a magyar hatóságok éheztettek és kínoztak, akiktől a kormány meg akarja védeni az „etnikai homogenitást”. Az államilag támogatott rasszizmus ellen a magyar püspöki kar ugyanúgy nem lép fel, mint a pápa hívására szintén összegyűlt hajléktalanok kriminalizálása ellen.

4. Átütő erejű politikai üzenet nélkül

Ferenc pápa és Hilarion metropolita, Kirill pátriárka korábbi külügyi vezetője Budapesten
photo_camera Pusziszkodás Hilarion metropolitával Fotó: Vatican News

Előzetesen abban reménykedtek, illetve attól féltek a különböző oldalak, hogy Ferenc pápa valami erőset üzen az Ukrajnával szomszédos és Oroszországgal páratlanul barátságos Magyarországról, vagyis egy olyan helyszínről, ami kétfelé is felerősíti a szavait. Ez végül nem történt meg, maradt az eddigi, sokat kritizált, óvatos egyensúlyozásnál Budapesten is. Áldást kért a meggyötört ukrán népre a Szűzanyának szentelt orosz népre*, illetve az ukrán menekültek után találkozott a háborús uszításban élen járó Kirill pátriárka jobbkezével is.

A vasárnapi misén is voltak olyan gondolatai, amelyekből bátorítást meríthettek azok, akik szenvednek a bezárkózó, homogén társadalom követelményétől, a szegregációtól és a homofób egyházi megnyilvánulásoktól. De nem hangzott el olyan egyértelmű kijelentés, ami miatt magyarázkodniuk kellene ezek hirdetőinek. Erre a részre gondolok, például: „Testvérek, a »kifelé« lét azt jelenti, hogy Jézushoz hasonlóan mindannyian nyitott kapukká válunk. Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni: önzésünk zárt kapuit azok előtt, akikkel nap mint nap elmegyünk egymás mellett; individualizmusunk zárt kapuit egy olyan társadalomban, amely sokakat azzal fenyeget, hogy elsorvasztja őket a magány; a szenvedők és a szegénységben élők iránti közönyünk zárt kapuit; a zárt kapukat azokkal szemben, akik idegenek, mások, menekültek, szegények. Végül pedig egyházi közösségeink zárt kapuit: bezárkózva magunk közé, bezárkózva a világ előtt, bezárkózva azok előtt, akik »nincsenek rendben«, bezárkózva azok előtt, akik Isten bocsánatára vágynak. Testvérek, kérlek benneteket: nyissuk ki a kapukat!”

5. Elismerés és figyelmeztetés a magyar egyháznak

A pápa és a püspökök
photo_camera A pápa és a püspökök Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Nem kétséges, hogy a kormánnyal karöltve megszervezett, botrányok és bakik nélkül lezajló, Ferenc pápát szemmel láthatóan felvillanyozó látogatás nemcsak a kormány megtépázott nemzetközi renoméjának tehet jót, de a magyar katolikus elöljárók ázsióját is növeli. A pápa sok szépet elmondott a magyarokról, de az egyházi vezetőket is dicsérte.

Volt azonban egy nagyon fontos gondolata, a kormánytagok és püspökök előtt a Karmelitában elmondott beszédében. Mégpedig az egyház és az állam kapcsolatáról, ami folyamatos feszültségeket okoz, és ami már ott tart, hogy a papok nem merik elmondani a véleményüket, mert attól félnek, hogy akkor megvonják tőlük a támogatásokat, és rájuk küldik a propagandát. Ettől nem független, hogy katolikus papok és püspökök statisztálnak kampányeseményeken, de a kormányról szinte csak azok a magyar egyházi vezetők mondanak kritikát, akik másik országban élnek.

És hogy mi hangzott el a Karmelitában? Azt mondta Ferenc pápa:

„Az állam és az egyház közötti termékeny együttműködés gyümölcsöző, azonban meg kell őrizni a megfelelő határokat, hogy ilyen is maradjon. Fontos, hogy minden keresztény emlékezzen erre, az evangéliumot tartsa viszonyítási pontnak, ragaszkodjon a szabad és felszabadító jézusi döntésekhez, és ne köteleződjön el a hatalom sajátos logikája mellett.”

*A hvg.hu felhívta rá a figyelmet, hogy a magyar tévéközvetítésben kissé félrefordították a misének ezt a mondatát. „Tekints a meggyötört ukrán és orosz népre”, hangzott a magyar fordítás, pedig az olasz eredeti úgy szólt: „Tekints különösen a szomszédos, meggyötört ukrán népre és a neked szentelt orosz népre.”