Ez nem rasszizmus, hanem a Fidesz üzemanyagtartálya

2019 március 1., péntek 5:04
239

Orbán Viktor és a Fidesz újabban azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy Magyarországon a kormányoldal az egyetlen erő, ami nem rasszista vagy antiszemita. Az ellenzéket addig sorosozták, brüsszelezték, jobbikozták, hogy most már mindenki, aki nem fideszes, veszélyes, az ordas eszmék híve, de minimum bármikor lefeküdne a szélsőségeseknek.

Deutsch Tamás például arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy az európai baloldal a hatalom érdekében még az ördöggel is cimborál, olyan választási eredményt szeretnének elérni, aminél megmarad a bevándorláspártiak többsége az EP-ben, ennek érdekében pedig még attól sem riadnak vissza, hogy az általuk korábban folyamatosan elítélt „rasszista, antiszemita, cigányozó, zsidózó politikai erőkkel is választási együttműködést, politikai szövetséget kössenek”. (A kifacsart logika szerint az ellenzék még arra is hajlandó, hogy rasszista legyen, csak hogy Európába ne fehér embereket telepíthessen.)

Abban igaza van a Fidesznek, hogy a Jobbik tényleg hangoztatott cigányellenes és antiszemita szólamokat, sőt még meneteltette is a Magyar Gárdát cigányok lakta falvakban. A baloldali ellenzéknek valóban van oka magyarázkodni, amikor a sokszor megtett ígéretével ellentétben egyeztet a Jobbikkal, még akkor is, ha a párt azóta már állítólag néppártosodott.

Az viszont más kérdés, hogy fideszesek korábban a Jobbik nyilvánvalóan rasszista üzenetei ellenére is pozitívan nyilatkoztak a radikálisokról, például Orbán a 2014-es választás előtt, amikor egy Vas megyei interjúban a szélsőjobboldal (vagyis a Jobbik) megerősödéséről kérdezték: „Én is voltam fiatal, szimpatizálok azokkal, akik azt mondják, hogy ide nekem az oroszlánt is. Az ország vezetésére viszont fel kell készülni és valamit le kell tenni az asztalra, mielőtt az ember bejelentkezik a kormányzásra. A mi jobboldali ellenzékünk viszont még nem tett le semmi olyat az asztalra, ami alapján biztonságosan rájuk lehetne bízni az ország vezetését.”

Eközben a Jobbikból kivált, a kormányt sok mindenben támogató, folyamatosan cigányozó Mi Hazánk Mozgalommal szemben a Fidesznek egy rossz szava sincs, sőt a szélsőjobboldali párt arcait rendszeresen behívják a kormánypárti tévékbe, hogy a fideszes álláspontot ismételgessék.

Pedig Orbán 1992-ben még egészen máshogy állt a szélsőjobboldalhoz: „Egy liberális kormány képes lehet arra, hogy kíméletlenül szembe szálljon a fejét már nálunk is egyre gyakrabban felütő rasszizmussal és idegengyűlölettel. Hogy megértesse és elfogadtassa a polgárokkal, hogy nem lehet ember és ember között különbséget tenni származásuk, bőrszínük, kultúrájuk és vallásuk alapján, mert ez ellenkezik minden civilizált országban követett írott és íratlan jogelvvel és erkölcsi szabállyal.”

A menekültválság óta viszont egyre szélsőjobboldalibbá váló Fidesz maga is rasszista párttá vált, amit bizonyítékok sora támaszt alá:

  • Orbán a 2017. október 23-i beszédében azt mondta, „Közép-Európa maradt az utolsó európai migránsmentes övezet”, amivel sokakban felidézte a Mos-OI szkinhedzenekar Cigánymentes övezet című, durván rasszista számát, majd Orbán figyelmeztetett, hogy aki meg akarja védeni a nemzeti kultúrát, azt lerasszistázzák, lenácizzák, előre is ellehetetlenítve, hogy a szavait érdemben értékelni lehessen.

  • Fideszes parlamenti képviselők olyan feliratokat terjesztettek a Facebookon, mint az „(A)rabok legyünk, vagy szabadok?”, illetve hogy a Fidesz azt akarja, hogy vidám fehér emberek éljenek Magyarországon, az ellenzék meg azt, hogy üvöltő arabok. Boldog István a szerb határon olyan videót forgatott, amiben hús-vér emberek mellett állva magyarázott arról, hogy „ne engedjük, hogy ezek az emberek veszélyeztessék a családjaik, a gyermekeink, az asszonyaink életét”.
Fotó: Boldog István/Facebook
„Kormány Információ” Fotó: Michal Fludra/NurPhoto
  • Orbán a választás előtt Miskolcon az avasi lakótelepre beköltözött romákat hozta fel negatív példaként a bevándorlóveszélyre.

Ezek után nehéz komolyan venni a Fidesz rasszizmussal való fenyegetését és az antirasszista harcát. Inkább annak lehetünk tanúi, hogy a liberalizmus vagy a migráns szavakhoz hasonlóan egy újabb szó jelentését torzítanák el, teljesen ellehetetlenítve, hogy egy aggasztó társadalmi jelenségről értelmes vita folyhasson, miközben a gyűlölködés ennek köszönhetően is nő. (Címlapkép: Kiss Bence)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt