Európa soha nem volt keresztény, és az emberi szabadság néha attól fejlődött, hogy a katolikus egyház ellene volt

egyház
2023 január 24., 14:25
comments 7
Középen Német László
photo_camera Középen Német László Fotó: Facebook/Magyar Katolikus Egyház

A magyarországi katolikus püspökök alapszabálya, hogy nem kritizálják a kormányt, csak az ellenzéket. Az azóta nyugdíjba ment Beer Miklós nevéhez fűződik szinte az összes eltérés a főszabálytól, de – ahogy azt nevek említése nélkül később felidézte – a 2018-as választások előtt rá is szóltak, hogy „fogja be a száját”. Jellemző epizód még, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megvárta a 2022-es választásokat, és csak utána ismerte el, hogy bajok vannak a közoktatásban.

Van azonban egy magyar vallási vezető, aki szabadon beszélhet, mert a kormánya nem fenyegeti pénzmegvonással, ha nem a szája íze szerint nyilatkozik. Német László egy missziós szerzetesrend tagjából lett a vajdasági Nagybecskerek püspöke, majd nemrég az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának első alelnökévé választották. Ahogy ő jellemzi magát, „egy egyszerű falusi püspök a világ végéről”. 2022-ben Ferenc pápa Belgrád metropolita érsekévé nevezte ki, vagyis

gyakorlatilag a szerb katolikus egyház vezetője lett, kétszeresen is kisebbségiként. Hiszen egyrészt határon túli magyar, másrészt katolikus vezető egy ortodox országban.

Kinevezési ünnepségén ott volt Porfirije pátriárka és Erdő Péter bíboros is. Nem sokkal ezután Német László a Telexre írt karácsonyi cikket, ami eleve elképzelhetetlen a szinte kizárólag a kormánypropagandának interjút adó püspökök országában. Írásában feltette a kérdést: „Mit jelent számunkra az, hogy Jézus jászola mellett egyetlen fehér, keresztény, európai polgári személyt sem látni?”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.