Rogán titkosszolgálata szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, ha a 444 munkatársa lefotózhatná a pápát

Média
2023 április 27., 11:29
photo_camera Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

Csütörtök reggel az alábbi emailt kapta Németh Dániel, aki a 444 munkatársaként kért akkreditációt a kormánytól Ferenc pápa sajtónyilvános eseményeire.

„Kedves Vendégünk!

A Nemzeti Információs Központ »Ferenc pápa Magyarországon, 2023« rendezvény Biztonsági Háttérellenőrzést Koordináló Rendszere jelzést kapott, hogy regisztrációjának elfogadása büntetőjogi, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra nézve. Kérjük haladéktalanul vegye fel a kapcsolatát vezetőjével / szervezőkkel.”

Követve a felszólítást, felvettem a kapcsolatot a szervezőkkel, vagyis a Kovács Zoltán vezette Nemzetközi Kommunikációért és Kapcsolatokért felelős Államtitkársággal, és megkérdeztem, hogy ez mégis mit jelent. De csak annyit válaszoltak, hogy engem akkreditáltak, de „az elutasító üzenetet kapott kollégát nem áll módunkban regisztrálni”. Helyette kiválasztottak egy másik 444-es fotóst, akit hajlandók lennének akkreditálni.

Ezzel a lehetőséggel nem kívánunk élni, ugyanis véleményünk szerint a szerkesztőség döntésének kell lennie, hogy melyik újságírónk fotózhat vagy tudósíthat egy rendezvényről.

Németh Dániel azzal vált ismertté, hogy - részben saját oknyomozói munkájának köszönhetően - olyan jeleneteket fotózott le, amiket a NER elitje el akart volna titkolni. Évek rejtőzködése után lekapta a tárgyaló Simicska Lajost, a jachtra szálló Mészáros Lőrincet, Tiborcz Istvánt és különös tárgyalópartnereit, vagy az elvileg az irodájában lázasan dolgozó, valójában a tengeren hajókázó Szijjártó Pétert. Rá is küldték a Pegasus nevű kiberfegyvert.

photo_camera Németh Dániel munkában Forrás: Öt lecke a valóság felszámolásáról

Megkérdeztem a TASZ ügyvédjét, aki a lehallgatási botránnyal összefüggésben képviseli Németh Dánielt adatvédelmi eljárásokban. Hüttl Tivadar szerint

ez a friss eset is arra utal, hogy a nemzetbiztonsági megfigyelés kihat az újságírói munkára és korlátozza a sajtószabadságot.

A NAIH vizsgálata különben arra jutott, hogy Németh Dániel „feltételezett titkos megfigyelése” nem volt jogszerűtlen, de hogy miért nem, és pontosan mi történt, azt 2051-ig titkosította Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Egyébként Németh Dánielen és rajtam kívül más 444-es kollégák is regisztráltak több pápalátogatásos eseményre, de őket „a korlátozottan rendelkezésre álló férőhelyek miatt” nem engedik be. Egy ponton azzal szívatott minket az államtitkárság, hogy kedd kora este, munkaidő után küldtek egy emailt, amiben 30 percet adtak arra, hogy a napokkal korábban leadott kérelmünket egészítsük ki több adattal és egy fényképpel.

Ha valaki a budapesti pápalátogatás során lát valami érdekes apróságot, kattint egy jó fotót vagy pont le tudja videózni, ahogy a katolikus egyházfő feltűnik itt-ott, az küldje be a szerk@444.hu-ra!