Villaépület, társasházak - Garancsi cége a Gellérthegy egyik utolsó nagy zöld telkére építkezik

belföld
július 12., 09:44
  • Bár végleges koncepció még nincs, jövő héten elkezdődnek a bontási munkálatok azon a gellérthegyi telken, ahova a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market cégcsoport építkezik.
  • A telek közvetlenül a Tiborcz István cége által 2022-ben megvásárolt Gellért szálló mellett van.
  • Egyelőre annyit tudni, hogy egy villát és két társasházat terveznek az egyhektáros területre, de van egy olyan tervezett telekrész, melynek hasznosításáról az önkormányzatnak sincs infója.
  • A lakók a talajmunkálatok, a műemlékvédelem és a környezetmegőrzés miatt is aggodalmukat fejezték ki.

A Gellérthegy egyik utolsó zöld telkeként jellemzik azt a nagyjából tízezernégyzetméteres területet, ahol a tervek szerint hétfő reggel elkezdi a bontási munkálatokat fővállalkozóként a miniszterelnök kötélbarátja, Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. Első körben a talajfelszín fölötti épületekkel kezdik.

Gazdag előéletű telekről van szó, melynek sorsáról először a múlt héten kaphattak részletesebb tájékoztatást a telket övező társasházak lakói. A küszöbön álló bontási munkálatok miatt ugyanis lakossági fórumot tartottak, ahol képviselte magát a Market Asset Management Zrt egyik kollégája is. Ez a cég a Market cégcsoport ingatlanfejlesztési leányvállalata, amely májusban a Körszállót is megvette, és honlapján az óriási bizniszt hozó Dürer-parkot is nagy projektjei között emlegeti. A cég képviselője a fórumon azt mondta, hogy a Market Asset Management a múlt év végén szerezte meg a területet cégvásárlással, a telek ugyanis korábban az Egészségsziget Kft. tulajdonában állt, ezt a céget vették meg, így lett az övék a szokatlanul nagy területű telek is.

A Gellért szállóval szomszédos telket a Kemenes utca, a Kelenhegyi út, a Mányoki út és az Orlay utca övezi, déli részén majdnem a Bartók Béla útig nyúlik le.

photo_camera A telek a Gellért fürdőt és az érintett területet elválasztó Kemenes utca irányából Fotó: Németh Dániel/444

A fórumon kiderült, hogy lakóingatlanokat akarnak létrehozni, köztük lesz olyan, ami prémium minőségű, és az épületek száma attól függ, hogy mire kapnak engedélyt. Az a terv, hogy a nagyjából egyhektáros területet fel fogják osztani, emiatt viszont minden részre külön engedélyeztetésre lesz szükség. Fel kellett venniük a kapcsolatot az örökségvédelmi hivatallal is, mivel ezen a területen, az Orlay utca felőli részen található a Gellért egykori fűtőháza, ami műemlékvédelmet élvez. A cégnek egyelőre nincs ötlete ennek hasznosítására.

A lakógyűlésen többször elhangzott a Market részéről, hogy még csak koncepció szinten vannak meg épületek, konkrét tervek még nincsenek. Ennek ellenére a területrendezési munkálatok elkezdődtek a közelmúltban. Mivel zöld telekről van szó, és a már leirtott bokrok mellett több nagy fa is található az egyhektáros területen, ezért a lakók jogosan tartanak attól is, hogy az építkezés egy pontján fákat kell majd kivágni. A Market képviselője azt mondta, hogy fakivágásra nem kértek engedélyt, szeretnék megőrizni a telek intim hangulatát a leendő lakók számára. Az önkormányzat és később a cég is megerősítette kérdésünkre, hogy egyelőre nem kértek fakivágási engedélyt, bár utóbbi megjegyzi: „kivágási engedély szükségessége és tartalma csak a tervek véglegesítése és a fakataszter kiértékelése után, a szükséges szakemberek bevonásával állapítható meg.”

A telekre vonatkozó építési szabályzatot amúgy 2020-ban szigorították, ennek értelmében a telekre építhető épületek összterülete negyedére csökkent, míg a zöldfelület minimális mértéke négyszeresére növekedett, 15%-ról 60%-ra. Vagyis jelentős természetrombolást nem lehetne végezni, elvileg.

Ami magát az építkezést illeti, az újbudai önkormányzat is úgy tudja, hogy az építtetők három beépítendő telekre akarják felosztani a területet. Az információik szerint:

  • a Mányoki út felőli kisebb részen egy különálló villaház épülne, ez lenne valószínűleg az az épület, amire a lakossági fórumon a Market képviselője prémium lakóépületként hivatkozott. Rákérdeztünk később a cégnél, hogyan kell érteni a prémium jelzőt, azt válaszolták, hogy „a prémium megjelölés olyan magas műszaki és esztétikai színvonalat jelöl, amely a telek mellett annak mikrokörnyezetére is értéknövelő hatással van”
  • a telek középső részén két, egyenként 14 lakásos társasház épülne.
  • amiről viszont egyelőre nem lehet tudni semmit, hogy a déli részre mit terveznek, erről semmilyen információja nincs az önkormányzatnak. Ezen túl egy negyedik telek a műemléki volt fűtőház épületéhez lenne kialakítva.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.