Budapest főtájépítésze öntözési tippeket adott

környezet
július 14., 16:58

A szárazságra és a hőségriadóra való tekintettel öntözési tippeket osztott meg Facebookon Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze.

Bardóczi szerint a vízpazarlás megakadályozásához fontos, hogy a magánkeretekbe kontinentális, szubmediterrán viszonyoknak megfelelő növényeket ültessünk. Más fajta fákat csak „sok extra vízfelhasználással lehet megóvni”.

Érdemes késő este, éjjel vagy hajnalban öntözni. Bardóczi szerint elterjedt tévhit, hogy a tűző napon öntözés kiégeti a növényeket, az viszont igaz, hogy rengeteg vizet pocsékolunk el vele.

photo_camera Fotó: SEBASTIAN GOLLNOW/dpa Picture-Alliance via AFP

A talaj vízmegtartásának fokozásához ajánlja a mulcsozást, azaz a talaj takarását. „Ez lehet fadarálék, fenyőkéreg, homokos kavics, kőzúzalék, széna, szalma, fűnyesedék, avar, kihúzott gaz egyaránt. A szerves mulcsok táplálják is a talajt, de a vulkanikus eredetű vagy folyami ásványi mulcsok is” – írja.

Ezenkívül a vízhiányos mediterránról ismert taktika, a csepegtető öntözés eltanulását is javasolja. „A cseppek lassan, egy felszíni pontot átnedvesítve jutnak a talajra, de ezen a ponton keresztül a felszín alatt minden irányban 45 fokban átnedvesítik a felszín alatti talajt, és drasztikusan csökkentik az öntözés párolgási veszteségét” – írja.

A rövidre nyírt gyep szerinte nyáron fenntarthatatlan. Forróságban ajánlja, hogy hagyjuk magasabbra, 10-15 centire a gyepet, hogy kevésbé forrósodjon át a talaj. Ahol lehet, javasolja, hogy a kert szegélyére szárazságtűrő évelők, cserjék, vagy fák kerüljenek.

Szó esik a vízhiányról, amelytől a „túl gyorsan növekvő agglomeráció" időnként már szenved. Ajánlja az alternatív, csapvizet nem használó vízgyűjtési stratégiákat, így a tetőfelületről, burkolatról gyűjtött esővizet.

A talaj vízmegtartó képességének növeléséhez ajánlja a komposztot, alginitet vagy az agyaggranulátumot. Fontos, hogy az avar, a fűnyesedék, a növényi maradék „ne zöld hulladék legyen a szemünkben, hanem a talajaink javítását és a mulcsolást segítő aranybánya”.

Kiemelt videóink