Ha úgy érzed, egyre gyorsabban telik az idő, nagyon tévedsz: a klímaváltozás miatt valójában egyre hosszabbak a napok

TUDOMÁNY
július 16., 07:32

Egy elemzés szerint a klímaváltozás miatt a napok egyre hosszabbak lesznek, mivel a sarki jég tömeges olvadása átformálja a bolygót, írja a Guardian. A nap hosszának változása ezredmásodperc nagyságrendű, de ez elég ahhoz, hogy megzavarja az internetes forgalmat, a pénzügyi tranzakciókat és a GPS-navigációt, amelyek mind a pontos időmérésre támaszkodnak.

A Föld napjának hossza a földtörténeti idők során folyamatosan nőtt a Holdnak a bolygó óceánjaira és szárazföldjére gyakorolt gravitációs vonzása miatt, írja a lap. A grönlandi és antarktiszi jégtakarónak az ember okozta globális felmelegedés miatti olvadása azonban a magas szélességeken tárolt vizet átcsoportosította a világ óceánjaiba, így az Egyenlítőhöz közelebbi tengerekben több víz található. Ezáltal a Föld laposabbá („kövérebbé”) válik, ami lelassítja a bolygó forgását és tovább hosszabbítja a napot.

A lassulás mértéke 0,3 és 1,0 milliszekundum/évszázad (ms/cy) között változott 1900 és 2000 között. De 2000 óta, ahogy az olvadás felgyorsult, a változás mértéke is felgyorsult 1,3 ms/cy-re.

Ez a mai sebesség valószínűleg magasabb, mint az elmúlt néhány ezer évben bármikor, mondják a kutatók, akik úgy prognosztizálnak, hogy a sebesség a következő évtizedekben akkor is nagyjából 1,0 ms/cy szinten marad, ha az üvegházhatású gázok kibocsátását jelentősen visszafogják. Ha nem, akkor a lassulás mértéke 2100-ra 2,6 ms/cy-re nő, amivel megelőzi a holdi árapályokat, mint a napok hosszának hosszú távú ingadozásához leginkább hozzájáruló tényezőt.

Az emberi időmérés az atomórákon alapul, amelyek rendkívül pontosak, teszi hozzá a cikk. Ha egy nap, vagyis a Föld saját tengelye körüli körbeforgás pontos ideje a különféle tényezők miatt változik, a különbséget figyelembe kell venni az emberi élet számos területén. „Az összes adatközpont, amely az internetet, a kommunikációt és a pénzügyi tranzakciókat működteti, pontos időzítésen alapul. A navigációhoz, és különösen a műholdak és űrhajók esetében is szükségünk van az idő pontos ismeretére” – mondta a lapnak egy svájci intézet kutatója.

Kiemelt videóink