Ma lesz az év eddigi legmelegebb napja

belföld
július 16., 09:22

Amióta mérik, Magyarországon 41,9 Celsius foknál nem volt melegebb, ezt 2007-ben Kiskunhalason rögzítették. Az állami meteorológiai cég, a HungaroMet kedd reggel kiadott előrejelzése szerint ma, július 16-án nemcsak a 40 fokos napi melegrekord, hanem ez az abszolút melegrekord is megdőlhet, és ez lehet az év eddigi legmelegebb napja.

Reggeli Facebook-posztjuk szerint a keddi legmagasabb hőmérséklet döntően 35 és 41 fok között alakul, de néhol délkeleten akár 41 fok fölé is forrósodhat a levegő.

link Forrás

A legenyhébb idő – már ha 35 fokokban ez a szó értelmezhető egyáltalán – a zivataros északkeleti tájakon várható, ugyanis ma szórványosan záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani, írták. „Legnagyobb eséllyel egy délnyugat-északkelet tengely mentén pattanhatnak ki csapadékgócok, de másutt sem zárható ki zápor, zivatar kialakulása. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, erős, viharos széllökés, esetleg jégeső is kísérheti” – áll az előrejelzésükben.

Az elmúlt napokban sorra dőltek meg a napi melegrekordok, szombat óta nem volt nap, amikor a csúcshőmérséklet 40 fok alatt lett volna. Nemcsak az abszolút meleg, hanem a legmagasabb napi minimum hőmérsékletek rekordja is többször megdőlt, vasárnap például Dunaújvárosban csak 25,6 fokig hűlt le a levegő.

Kiemelt videóink