Tényleg lehetnek lakható, felszín alatti lávabarlangok a Holdon

TUDOMÁNY
július 16., 09:11
photo_camera Sajtszerűen lukacsos?

Tanulmányt publikált egy olasz tudósok vezette nemzetközi kutatócsapat arról, hogy radarfelvételek elemzése alapján olyan lyukat találtak a Hold felszínén, ami nagy valószínűséggel egy nagyobb méretű, felszín alatti barlangba vagy járatba vezet.

Ez azért lehet óriási jelentőségű felfedezés, mert ha az emberiség idővel lakott holdbázisokat szeretne alapítani, a bolygó felszínén uralkodó rettenetes körülmények miatt erre reálisan csak a felszín alatt lenne lehetőség. Odafönt ugyanis nemcsak a szélsőséges hőmérsékletingadozás jelent kihívást, hanem a földi 150-szeresét kitevő életveszélyes UV- és háttérsugárzás és a mikrometeoritok veszélye is. Emiatt egyelőre nemhogy embereket, de gépeket is kockázatos lenne az ismert égitest felszínén tárolni.

Földi körülmények között bizonyos típusú vulkanikus lávákban hosszú csatornák, barlangok szoktak kialkulni. Ötven éve léteznek olyan, nem cáfolt, de be sem bizonyított elméletek, miszerint ilyenek a Holdon is lehetnek.

Ez a mostani kutatás először szolgáltathat bizonyítékot ilyen barlang létezésére. A radarfelvételeket a NASA Lunar Reconnaissance Orbiterjének fedélzetén elhelyezett Miniature Radio-Frequency (Mini-RF) készülék készítette még 2010-ben. A helyszín a Hold Nyugalom tengerének nevezett része volt, itt találták a felszín alá vezető kürtőt.

Ha kiderülne, hogy a Hold talaját sok ilyen barlang szövi át, az megkönnyíthetné az elképzelt bányászatot is.

(via Popular Science)

Kiemelt videóink