Dörgedelmes levélben válaszolt a békemisszionárius Orbánnak Charles Michel

POLITIKA
július 17., 08:18

Orbán Viktor többállomásos békemissziójáról levélben tájékoztatta az EU vezetőit, írt egyet a Putyinnal való találkozás után, és egyet azután is, hogy Donald Trumppal egyeztetett. Ezekben többek között azt fogalmazta meg, hogy Európának minél előbb magas szintű tárgyalásokat kell kezdeményeznie Oroszországgal és Kínával a háború minél előbbi békés rendezése érdekében.

Most Charles Michel, az Európai Tanács elnöke levélben válaszolt a magyar kormányfőnek, ebben többször is határozott hangnemben fogalmazta meg a gondolatait.

Nem tudom elfogadni azt az állítását, hogy „háborúpárti politikát” folytatunk. Épp az ellenkezőjét tesszük – írta Charles Michel a Népszava szerint. Az Európai Tanács elnöke nyomatékosította Orbán felvetésére reagálva, hogy Ukrajnáról nem lehet Ukrajna nélkül beszélni, majd felidézte, hogy az EU Ukrajnával kapcsolatos álláspontját az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács konszenzussal fogadta el, és legutóbb júniusban erősítette meg. Ebben megerősítették, hogy támogatják Ukrajnát, ameddig csak szükséges.

A politikus nyomatékosan figyelmeztette a magyar miniszterelnököt, hogy az EU Tanács soros elnökségének nincs szerepe az Unió nemzetközi színtéren való képviseletében, és nem kapott megbízást az Európai Tanácstól arra, hogy az Unió nevében fellépjen: „Ezt már az Ön moszkvai látogatása előtt világossá tettem, és ezt Josep Borrell főképviselő július 5-i nyilatkozatában megismételte”, írja levelében Michel.

Kifejtette azt is, hogy a béke felé vezető legközvetlenebb út az, ha Oroszország minden haderejét kivonja Ukrajnából, és tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását és az ENSZ Alapokmányát.

Kiemelt videóink