Netanjahu szerint lehet, hogy a túszok szenvednek, de nem halnak meg

külföld
július 17., 15:12

Kedden este egy olyan javaslatot tárgyalt a Kneszet, amely egy esetleges tűzszünetről és a máig fogva tartott izraeli túszok hazaengedéséről szólt. A javaslat értelmében az izraeli hadsereg elhagyná a Gázai övezet déli részét, ha a Hamász minden túszt elengedne.

A háború folytatása mellett érvelő – és abban érdekelt – Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az erről szóló felszólalásában így fogalmazott: „Nem kellene idegeskednünk. A Hamásznak kellene idegeskednie. A túszok szenvednek, de nem halnak meg.”

Ez a kijelentést óriási felháborodást keltett a túszok családjainak körében. Az általuk megalakított Túszok Családjainak Fóruma nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt írják, „a miniszterelnök megjegyzései nemcsak mélyen bántóak a túszok családjai számára, hanem tényszerűen pontatlanok és veszélyesen felelőtlenek. A szomorú valóság tagadhatatlan: túszokat már gyilkoltak meg a fogságban. További túszok veszthetik el életüket ebben a pillanatban is”. Szerintük a jelenlegi javaslat a tűzszünetről és a fogolycseréről „az egyetlen járható utat képviseli az összes túsz szabadon bocsátásához.”

Túszok hozzátartozóinak tüntetése.
photo_camera Túszok hozzátartozóinak tüntetése. Fotó: JACK GUEZ/AFP

Továbbra sem világos, hogy hány túsz van még életben Gázában, egy Hamász tisztviselő a múlt hónapban azt mondta a CNN-nek, hogy „senkinek sincs fogalma erről.” Az izraeli túszszabadítás-tűzszüneti javaslat teljes szövege látszólag elismeri ezt, hisz úgy fogalmaz, hogy ha „a felszabadítandó élő izraeli túszok száma” egy bizonyos szakaszban nem éri el a megállapodott számot, „a különbséget megfelelő számú emberi maradványok felszabadításával pótolják.” Jelenleg 120 túsz sorsáról nincs információ. Az IDF megerősítette, hogy közülük 42-en meghaltak.

(Times of Israel)

Kiemelt videóink