15 orosz és 16 fehérorosz versenyző indul a párizsi olimpián

külföld
július 18., 15:50

Összesen 15 orosz és 16 fehérorosz sportoló vesz részt semleges színekben a jövő pénteken kezdődő párizsi olimpián, írja az MTI. A tokiói olimpián Oroszország több mint 330, Fehéroroszország több mint 100 versenyzővel képviseltette magát.

photo_camera Orosz szurkoló szurkol a 2018-as téli olimpián Fotó: ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

A 15 orosz sportoló közül hét teniszező, a legnagyobb sztár a US Open-győztes Danyiil Medvegyev, rajta kívül ott lesz a Roland Garroson elődöntős Mira Andrejeva, valamint az most a budapesti tenisztornán játszó Diana Snajder. Teniszen kívül kerékpározásban, kajak-kenuban, úszásban és tornában lesz orosz sportoló. Fehéroroszország birkózásban, súlyemelésben és tekvandóban képviselteti magát az ötkarikás játékokon.

photo_camera Tüntetők az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását követelik Lengyelországban, 2023-ban Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Az orosz–ukrán háború miatt Oroszország és Fehéroroszország a csapatsportágakban eleve nem vehet részt az olimpián, és egyéni sportágakban is csak semlegesként indulhatnak versenyzőik. A kvalifikált sportolóknak át kellett esniük a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) átvilágításán. Elvárás volt, hogy ne támogassák nyíltan az ukrajnai háborút, valamint hogy ne legyen kapcsolatuk semmilyen katonai vagy biztonsági szervezettel.

Kiemelt videóink