Átlátszó: Fidesz-irodák gyűjtötték Vitézy fellebbezéséhez a sablonnyilatkozatokat

belföld
július 18., 12:13

Kerületi Fidesz-irodákban gyűjtötték formanyomtatványokon a szavazatszámlálók nyilatkozatait, sokakat eleve a Fidesztől kerestek meg azzal, hogy ezt kell most aláírni - mondta névtelenül több számlálóbiztos az Átlátszónak. A lap azt állítja, hogy az önkormányzati választás után a kormánypárt irodái szervezhették azt az akciót, ami Vitézy Dávid fellebbezéséhez és az újraszámláláshoz kellett.

A választás után két nappal szakmányban írtak alá szavazatszámlálók egy olyan nyilatkozatot, hogy az ő körzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat, és emiatt Vitézyre leadott szavazatok veszhettek el. Ez alapozta meg a fellebbezést és bírósági köröket a Nemzeti Választási Bizottságtól a Kúrián át az Alkotmánybíróságig és vissza a Kúriáig megint, aminek a végén az összes leadott fővárosi szavazatot újraszámolták.

Az végül nem hozta a várt eredményt, az eredetileg 41 voksnyi különbség 300-ra nőtt Karácsony javára, és az is kiderült, hogy ezeknek a nyilatkozatoknak több mint a fele nem volt megalapozott: az adott körzetekben valójában nem voltak tévesen Vitézy kárára érvénytelenített szavazatok.

photo_camera Újraszámlálás Fotó: Németh Dániel/444

Az Átlátszó most szúrópróbaszerűen felhívott néhány hamisan nyilatkozó számlálóbiztost, és a beszélgetésekből cikkük szerint az derült ki, hogy a Fidesztől keresték meg őket ezzel az előre megírt nyilatkozattal. Olyanok is voltak, akikkel a helyi Fidesz-irodában íratták alá a papírt.

Bár olyan számlálóbiztosokat választottak, akik az eredeti nyilatkozatukban nem jelölték meg, hogy pártdelegáltak voltak a szavazatszámláláson, név nélkül most közülük többen azt mondták a lapnak, hogy pártdelegáltként vettek részt a számláláson, néhányan azt is hozzátették, hogy a Fidesz delegálta őket. Ellenzéki delegáltakat nem találtak köztük.

„Amikor a nyilatkozat aláírásának körülményeiről érdeklődtünk, szinte minden megkérdezett utalást tett a kormánypárt szerepére"

- írják.

Az egyikük így mesélte el a történteket: „Aláírtam a nyilatkozatot, de hozzátettem, hogy én ebben nem vagyok teljesen biztos, és lehet, hogy rosszul emlékszem. Nem akartam ezzel semmi rosszat. A megbízóm ide jött, hogy újra lesz számolva minden, nekik körbe kell menni, és írjam alá ezt a papírt, és ez a dolog rendje.”

A Nemzeti Választási Bizottság egy neve elhallgatását kérő tagja azt mondta az Átlátszónak, hogy ha tényleg a kerületi Fidesz-irodák gyűjtötték ezeket, akkor szerinte valótlan tartalmú nyilatkozat írásba foglalására bujtott fel szavazatszámlálókat a kormánypárt.

Kiemelt videóink