Hiába szeretnék a helyiek, nem tudnak megszabadulni a rengeteg turistától a görög szigeteken

külföld
július 18., 10:31

A világjárvány vége óta a turizmus Európa-szerte felgyorsult, ami több népszerű helyen, köztük Szantorini görög szigetén is súlyosbította az ellátási problémákat, a közlekedést és a gazdasági egyensúlyhiányt, írja a Bloomberg. Vannak, ahol látogatási díjakkal, felső határértékekkel, sőt ideiglenes tilalmakkal próbálják enyhíteni a nyomást.

photo_camera Fotó: XAVIER DUVOT/Hans Lucas via AFP

„Ez egy nagyon rossz év lesz Szantorini számára” – mondta a lapnak Nikósz Zorzosz polgármester. Azt mondta, a sziget nem bír el több turistát, szerinte ez még akkor is így lesz, ha az infrastruktúrát fejlesztik. Az önkormányzat nem tud építési tilalmat elrendelni, ezért azt szeretné, ha a kormány lépne. „Szantorini idén nyáron 3,4 millió turistára számít, annak ellenére, hogy a helyi hatóságok 2012 óta korlátozást kérnek” – mondta Zorzosz.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök is elismerte, hogy a terület a túlturizmus problémájával küzd. Júniusban bejelentette, hogy korlátozni kívánja a tengerjáró hajók közlekedését a legnépszerűbb szigeteken. „Azt hiszem, ezt jövőre fogjuk meglépni” – mondta. Az új szabályok értelmében korlátozhatják a szigeti kikötőhelyek számát, vagy pályázati eljárást vezethetnek be a résidőkre.

Görögország arra törekszik, hogy korlátozza a rövid távú bérbeadást a zsúfolt területeken, beleértve a legtöbb égei-tengeri és a Jón-szigeteki úti célt. A kormány kidolgozott egy törvénytervezetet – ez jelenleg társadalmi konzultáció alatt áll –, ami a rövid távú bérbeadást az egyes régiókban rendelkezésre álló szállodák számához köti.

photo_camera Fotó: XAVIER DUVOT/Hans Lucas via AFP

Az Európai Bizottság elismerte a szigeteken tapasztalható problémákat, és egy 2018-as jelentésében azt állította, hogy a látogatók évente 1 milliárd eurót hoztak Szantorinire, miközben 100 lakosra 107,8 turista jutott. A negatív hatások némelyike „tartós következményekkel jár a szigetre és közösségére nézve” – írták a jelentésben.

A görög gazdaság számára sok múlik az idegenforgalmon, a pénzügyi válságot követő több mint egy évtizedes megszorítások után ugyanis a GDP még mindig jóval alacsonyabb, mint 2008 előtt volt. Az ország 2023-ban 32,7 millió turistát vonzott, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. 2024 első negyedévében közel 25 százalékkal több látogató érkezett, mint az előző év azonos időszakában.

Kiemelt videóink