Kirúgták az argentin sportért felelős államtitkárt, mert a rasszista ünneplés miatt bocsánatkérésre szólította fel Messit

sport
július 18., 09:03

Szerdán kirúgták Julio Garro argentin sportért felelős államtitkárt, miután kijelentette, a válogatottnak bocsánatot kellene kérnie a Copa America-győzelem utáni rasszista és homofób skandálásért, írja a Marca.

photo_camera Fotó: JUAN MABROMATA/AFP

„Szerintem a válogatott csapatkapitányának (Lionel Messi), ki kellene állnia és bocsánatot kérnie, ahogy az argentin szövetség elnökének is. Ez olyasmi, ami negatív fényben tüntet fel minket, mint országot, ennyi dicsőség után”

– mondta Garro. Pár órával később már azt írta, szavai nem Messi ellen irányultak.
„Kategorikusan tagadom, hogy bocsánatkérésre szólítottam volna fel Messit. Ez tiszteletlenség lenne olyasvalakivel szemben, aki állandóan megtisztel minket emberi és sportolói kvalitásaival” – írta. Az argentin elnöki hivatal közleménye szerint menesztették Garrót, valamint azt írták, egyetlen kormány sem mondhatja meg, hogy mit mondjon, mit gondoljon vagy mit tegyen a világbajnok és kétszeres Copa Amerika-bajnok argentin válogatott.

„Franciaországért játszanak, de Angolából származnak, az anyja nigériai, az apja kameruni, az útlevelén mégis ez áll: francia” – ezt a rasszista és homofób dalt énekelte pár argentin játékos a csapatbuszban a vasárnapi Copa America-győzelem után, az ünneplést Enzo Fernandez élőben közvetítette Instagram-oldalán.

link Forrás

A Guardian arról írt, hogy ugyanezt a dalt a két évvel ezelőtti francia-argentin világbajnoki döntő találkozó előtt is énekelték egyes argentin szurkolók. Fernández nem sokkal később elnézést kért a közösségi oldalán: „Szeretnék elnézést kérni amiatt a videó miatt, amit az Instagram-oldalamra posztoltam válogatottunk ünneplése közben.

A dal sértő nyelvezetet tartalmaz és egyáltalán nincs mentség ezekre a szavakra. Kiállok a kirekesztés minden formája ellen és elnézést kérek, hogy elragadott a hév a Copa América-győzelmünk ünneplése közben.

Az a videó, az a pillanat, azok a szavak nem tükrözik azt, amiben hiszek vagy amilyen személyiség vagyok. Őszintén sajnálom” – írta.

photo_camera Enzo Fernandez Fotó: EDUARDO MUNOZ/AFP

Klubcsapata, a Chelsea is posztolt az ügyben, azt írták, nagyra értékelik a játékos nyilvános bocsánatkérését, de fegyelmi eljárást indítanak. A franciák közölték, hogy panaszt tesznek a nemzetközi szövetségnél. Fernandez francia csapattársa, Wesley Fofana a videót „A labdarúgás 2024-ben: gátlástalan rasszizmus” felirattal osztotta a közösségi médiában, több csapattársa pedig kikövette a játékos közösségi média oldalát.

Kiemelt videóink