Világszerte okozott leállásokat egy informatikai hiba, a légi közlekedés is megbénult több helyen

külföld
július 19., 09:48

Az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban és Ausztráliában is komoly problémát okoz egy informatikai hiba, amely több szektort is érint. Több Magyarországon működő céget is érint a leállás, egy itthon is jelen lévő multinál például nagyjából száz szerver és több száz munkaállomás is megbénult. Az Allianz Hungária a Facebook-oldalán kérte ügyfelei türelmét a fennakadások miatt.

A Budapest Airport tájékoztatása szerint a leállás a Liszt Ferenc repülőteret is érinti. “Globális informatikai hiba miatt több légitársaság utasfelvételre használt rendszere leállt, ezért járatkésésekre, torlódásra és jelentősen megnövekedett várakozási időre kell számítani” - írják közleményükben. A probléma a Eurowings, a Ryanair, és a Wizz Air járatait érinti, több légitársaság megkezdte a manuális utasfelvételt.

A világszerte érzékelt leállások és hibák oka eleinte nem volt világos, az érintettek közül többen a Microsoft operációs rendszerének frissítését gyanúsították, miután windowsos gépeken világszerte kékképernyős hibákat észleltek. „Vizsgáljuk a problémát, amely hatással van a Microsoft különböző alkalmazásaira” - nyilatkozta a cég X-en.

Későbbi beszámolók szerint a Crowdstrike nevű cég vírusirtó programjának frissítése akadt össze a Windows operációs rendszerekkel, és ez okozza a kék képernyős hibákat világszerte. A vírusirtót több nagyvállalat is használja, ezért lehet ilyen kiterjedt a meghibásodás.

A londoni tőzsde és egyes helyi vasúthálozatok is fennakadásokat érzékeltek. A brit Sky News sem tudta élőben adni műsorait péntek reggel a probléma miatt, órákig tartott mire a tévétársaság az összes szolgáltatását visszaállította.

A világméretű technikai meghibásodás egyes országok egészségügyi szolgáltatásait is megzavarta. Két németországi kórház törölte a péntekre tervezett, nem sürgősségi műtéteket, az Egyesült Királyságban pedig akadozik az időpontfoglalás, és az orvosok nem férnek hozzá a betegek adataihoz. Izrael egészségügyi minisztériuma pénteki közleménye szerint a kórházak ellátását és az egészségügyi szolgáltatásokat egyaránt érintette a számítógépes leállás.

Ausztráliában nem működtek a fizetési rendszerek, leálltak a tévéközvetítések és nem közlekedtek a repülőjáratok. Itthon az OTP rendszereit nem érinti a hiba, válaszolta kérdésünkre a magyar bank, egyelőre az Ersténél sem érzékeltek problémát.

A legkiterjedtebben talán a légi közlekedést érinti a leállás. A járatok továbbra is közlekednek, de hosszú sorok alakultak ki a londoni Stansted repülőtéren és az edinburghi reptéren is voltak fennakadások. Az európai Ryanair légitársaság szintén hibákat észlelt a hálózatában. Az amszterdami Schiphol repülőtér is üzemzavarok okozta késésekről számolt be. Az amerikai légitársaságok teljes leállást rendelnek el minden járatra. A jelenleg a levegőben lévő gépek továbbra is közlekednek, de más járatok egyelőre nem szállhatnak fel. Japánban több légitársaság is jelezte, hogy problémát észlelt a rendszerében.

A berlini repülőtéren a péntek kora reggeli órákban teljesen leállt a légi forgalom, Hamburgban ideiglenesen felfüggesztették a működést. A düsseldorfi és a kölni reptérről szintén informatikai problémákról számoltak be.

A nagyobb csomópontok, Frankfurt és Zürich nem jelentettek saját technikai leállást, de a más létesítményekből eredő zavarok miatt fennakadásokról számoltak be.

Kiemelt videóink