Zelenszkij Trumppal egyeztetett, ha minden igaz, személyes találkozó is lesz

külföld
július 20., 09:59

Telefonon beszélt egymással Zelenszkij ukrán elnök és Donald Trump, ami a republikánus jelölt elnökválasztási esélyeit, azonnali béketeremtésről szóló szövegeit és az Ukrajnának nyújtott támogatás körüli bizonytalanságokat tekintve akkor is hír, ha néhány udvariassági formulán túl sok konkrétum nem került nyilvánosságra.

A beszélgetésnek némi pikantériát adott az öt évvel ezelőtti emlékezetes Trump–Zelenszkij telefonálás: 2019-ben az amerikai elnök arra utalt a partnerével folytatott beszélgetéskor, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatásokat a Hunter Biden elleni eljárástól teszi függővé. Emiatt indult az első impeachment eljárás Trumppal szemben, ami végül a felmentésével zárult.

A jelölt az elmúlt hónapokban többször kijelentette, megválasztása esetén még 2025. januári hivatalba lépése előtt békét teremt Ukrajnában. Korábban kiszivárgott egy erről szóló tervezet a tanácsadói részéről, eszerint az Egyesült Államok leállítaná az Ukrajnának nyújtott katonai segélyeket, ha Kijev megtagadja a Moszkvával folytatott tárgyalásokat, míg Oroszországora azzal gyakorolnának nyomást, hogy ha ők tagadják meg a tárgyalásokat, növelik az ukrán csomagot.

A mostani telefonbeszélgetésben Zelenszkij elmondása szerint gratulált Trumpnak, hogy immár hivatalosan is elnökjelölt, és elítélte a pennsylvaniai merényletkísérletet. Az ukrán elnök megjegyezte, „a kétpárti amerikai támogatás létfontosságú államunk szabadságának és függetlenségének védelmében”, majd megállapodtak egy személyes találkozóban, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek a tartós békéhez. Ennek időpontjáról egyelőre nem mondtak semmit.

Trump szerint a Zelenszkijjel folytatott beszélgetés „nagyon jó volt”. „Hálás vagyok Zelenszkij elnöknek, hogy megkeresett, mert az Egyesült Államok leendő elnökeként békét fogok hozni a világnak, és véget vetek a háborúnak, amely oly sok emberéletbe került” – mondta.

Kiemelt videóink