Miért öregszenek lassabban a millennialok és miért néznek ki öregebbnek a Z generációsok?

ÉLET
július 21., 16:02

„Olyan korban élünk, amikor a millennialok sokkal fiatalabbnak, a Z generáció tagjai pedig sokkal idősebbnek tűnnek a korukhoz képest.” Ezt a 27 éves Jordan Howlett TikTok-influenszer mondta egy januári videójában. Howlett azt állította, soha senki nem hiszi el neki, hogy Z generációs. „Amikor az anyukámmal sétálunk, azt hiszik, hogy a kishúgom” – mondta Howlett, aki valóban jóval idősebbnek néz ki 27-nél.

Ennek persze rengeteg oka lehet: genetika, frizura, akár az öltözködés is. Hasonlóan ahhoz, amikor az internet 2023 végén azon csodálkozott, hogy a Reszkessetek, betörők! anyukáját alakító Catherine O'Hara az első film megjelenésekor 36 volt, mai szemmel viszont inkább ötvennek tűnik az akkori fotókon.

Ahogy az erről szóló cikkben kifejtettük, nagyrészt tényleg az öltözködés és a frizura miatt nézett ki „régen” mindenki öregebbnek. Mármint az alapvető genetikai adottságokon, illetve az életkörülményeken túl.

A legújabb generációs-öregedős őrületről szóló viták alapja az interneten viszont arról szól: miért tűnik úgy, hogy a millennialok lassabban öregszenek, az őket követő, vagyis náluk fiatalabb Z generációsok pedig idősebbnek néznek ki. A téma nemcsak Howlett videója, a legújabb Bridgerton-évad miatt is feljött, miután mindenki rácsodálkozott, hogy a sorozatban a 19 éves Penelope Featheringtont alakító Nicola Coughlan 37 éves, a szintén 19 éves Eloise Bridgertont alakító Claudia Jessie pedig 34.

Nyilván nem újkeletű, hogy tinédzsereket érett felnőttek alakítanak filmekben és sorozatokban, de Coughlanról és Jessie-ről tényleg könnyű elhinni, hogy maximum 24 évesek. Viszont ezen túl is tele az internet videókkal és cikkekkel, amik azt taglalják, hogy a Z generáció tagjai idősebbnek tűnnek a koruknál.

Ha csak azt nézzük, hogy „régen” mindenki öregebbnek látszott, vagyis a millennialok előtti korosztály tagjai fiatalon szinte minden esetben jóval idősebbnek tűnnek mai szemmel, és az internet szerint most ugyanez igaz a Z-generációsokra is, egyszerű konklúzióként rögtön levonhatjuk: a millennialok a valaha élt legszerencsésebb nemzedék. Már ami a külsőségeket és az öregedést illeti. De tényleg így van? Ha a millennialok valóban lassabban öregszenek, a Z generáció tagjaira pedig ennek az ellenkezője az igaz, annak mi az oka?

Kezdjük néhány alapvető információval:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.