A luxemburgi külügyminiszter szerint ostobaság Josep Borrell ötlete a párhuzamos külügyi Tanács-ülésről

eu
július 22., 18:34

Xavier Bettel szerint ostobaság, hogy Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelbe szervezzen Tanács-ülést a budapesti informális találkozó idejére, hiszen Orbán Viktorék akkor meghirdetnének egy új időpontot, és nekik megint azon kellene gondolkozniuk, milyen indokkal mondják azt le.

A luxemburgi külügyminiszter azt mondta (itt 1:45-től), nem akar ebbe a macska-egér játékba belemenni, inkább elutazna a budapesti találkozóra, és személyesen, telefonok és munkatársak jelenléte nélkül, őszintén mondaná el a véleményét a többieknek.

Xavier Bettel és Orbán Viktor 2022. május 30-án Brüsszelben.
photo_camera Xavier Bettel és Orbán Viktor 2022. május 30-án Brüsszelben. Fotó: JOHANNA GERON/REUTERS

„Fantasztikus bosszút ötlöttek ki Brüsszelben” – mondta korábban Szijjártó Péter arra, hogy az EU bojkottálná Orbán külügyminiszteri találkozóját azzal, hogy saját külügyi csúcsot szervezne. Ez az uniós források szerint nemcsak a bojkottról szól, hanem arról is, hogy megüzenjék Magyarországnak, ne beszéljen az EU nevében. „Egészen gyerekes, és tényleg nem akarok megbántani senkit, de talán óvodás szintű is ez a vita” – mondta a külügyminiszter.