Nem lesz Magyarországon külügyminiszteri csúcstalálkozó

POLITIKA
július 22., 21:17

A 27 uniós tagállam közül 25 szembehelyezkedett a magyar kormánnyal Orbán Viktor „békemissziója” és az azt követő retorika kapcsán, emiatt Josep Borell, az EU külügyi főképviselője úgy döntött, hogy Budapest helyett Brüsszelbe hívja össze augusztus végére a külügy- és védelmi miniszterek informális ülését, írja az EUrologus.

Josep Borell
photo_camera Josep Borell Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP

Hétfőn tartották az uniós külügyminiszterek ülését, ezt Josep Borrell EU-s külügyi és biztonságpolitikai képviselő kezdeményezte arról, hogy „mi történt az elmúlt hetekben” Orbán kijevi, moszkvai és pekingi újaitól Szijjártó Péter ENSZ-ben elmondott beszédéig, ahol azzal vádolta az EU-t, hogy „a háborút ösztönzi”.

Borrell felháborodottan és határozottan utasította vissza, hogy az EU háborúpárti lenne, aki itt az, az Putyin. „Miután mindenkit meghallgattam, és órákat töltöttem ezzel, döntést kellett hoznom. Úgy gondolom, hogy ha a 25 tagállam határozottan ellenzi ezt az álláspontot, akkor ezen kijelentések, üzenetek után, hogy az EU politikája háborús politika, megértettem, hogy jelzést kell küldenünk. Még ha szimbolikusan is, de jelezni, hogy az EU politikájával való szembefordulásnak következményekkel kell járnia” – mondta, majd bejelentette, hogy a hagyományokkal ellentétben nem az elnökséget adó országban tartják az informális ülést.

A hétfői tanácskozáson felmerült az is, hogy a találkozó inkább Ukrajnában legyen, erről azonban a főképviselő egyedül nem dönthet, Szijjártó Péter pedig bejelentette, hogy ilyen esetben vétózni fog. „Egészen gyerekes, és tényleg nem akarok megbántani senkit, de talán óvodás szintű is ez a vita” – mondta Szijjártó Péter az ülés után.

A bejelentéssel kapcsolatban Paczolay Máté külügyi szóvivő azt mondta az EUrologusnak, hogy a tanácskozás során 13 tagállam – köztük a nagy országok – amellett álltak ki, hogy Budapesten legyen a találkozó, ezzel szemben pedig 5 ország érvelt a budapesti helyszín ellen és nyolc tagállam mondta azt, hogy számukra ez mindegy. Paczolay állítása szerint Magyarország is azt mondta, hogy mindegy és a főképviselő döntésére bízza az ügyet, aki így a többségi véleményt figyelmen kívül hagyva jutott arra az elhatározásra, hogy nem Budapesten lesz megtartva az informális tanácskozás

Kiemelt videóink