Vitalij Klicsko népszavazást tartana a béketárgyalásokról

háború
július 22., 07:56

Kijev főpolgármestere szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek népszavazást kellene tartania arról, hogy folytassák-e a háborút vagy menjenek bele egy olyan békébe, ami területvesztéssel járna. „Bármilyen lépést is tesz, elnökünk politikai öngyilkosságot kockáztat. Legyünk tisztában, meg kell nyernünk a háborút, de a helyzet egyre bonyolultabbá válik, a szövetségesektől érkező segítségtől függ, rémálom lenne, ha még két évig kellene harcolnunk” - mondta Vitalij Klicsko a Corriere della Serának adott interjújában.

Zelenszkij és Klicsko politikai riválisoknak számítanak, a volt nehézsúlyú bokszoló már arról is bezsélt, hogy elnöki ambíciói vannak. A 2019-es elnökválasztáson Klicsko Zelenszkij ellenfelét, Petro Porosenkót támogatta.

Vitalij Klicsko
photo_camera Vitalij Klicsko Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Klicsko szerint a nép felhatalmazása nélkül nem lehet meghozni, de azt is lehetséges kiútnak tartaná Zelenszkij számára, ha egységkormányt hozna létre, ahogy ez Izraelben is történt a Hamász terrortámadása után. „De nem vagyok biztos benne, hogy hajlandó lemondani a kezében összpontosított hatalomról, amely az orosz invázió első napja óta garantálja számára a hadiállapotot” - tette hozzá, aki szerint a háború kitörése óta túl sok hatalom összpontosult az ukrán elnöknél.

Ugyanakkor Klicsko is úgy látja, hogy csak akkor szabad új választásokat kiírni, ha vége az Oroszország elleni háborúnak: „A mai választások csak Putyin kezére játszanának, megosztanák Ukrajnát és meggyengítenének minket egy olyan ellenséggel szemben, amely minden módon megpróbál megsemmisíteni bennünket.”

A főpolgármester egyelőre nem tart attól, milyen hatással lenne a külföldi támogatásokra Donald Trump győzelme, mert szerinte a választások után egészen másképpen fognak fogalmazni Ukrajnával kapcsolatban, mint a kampányban. „A Republikánus Párt mindig is oroszellenes volt, nem értem, miért kellene most Putyin érveit támogatnia. Washingtonban mindenki nagyon jól tudja, hogy az orosz diktatúra veszélyt jelent a nyugati demokratikus társadalmakra.”