Napi szinten fog azeri propagandahíreket átvenni a magyar állami média

Média
július 23., 12:39

Megállapodást kötött egymással az azerbajdzsáni állami hírügynökség és a Duna Médiaszolgáltató. Ennek lényege, hogy napi rendszerességgel küldenek majd egymásnak híreket, vagyis az MTV-n, a Dunán, a Magyar Rádióban és az MTI-ben napi szinten jelennek majd meg az Azertac hírügynökség hírei. Pontosabban arról, amit az országot harminc éve vezető Alijev-rezsim arról közölni kíván.

A megállapodást a Népszava szerint magyar részről Kárász Róbert írta alá. A korábbi műsorvezető mostanában a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős kreatív igazgatójaként szolgál, ezúttal egy azerbajdzsáni médiafórumon képviselte a magyar színeket. A fórumot abban a közelmúltban katonai erővel visszafoglalt Susában tartották a korábbi Hegyi-Karabahban, ahol néhány hete Orbán Viktor is megfordult Moszkvából jövet a Türk Állam Szervezetének csúcstalálkozóján.

Az MTI a Türk Hírügynökségek Szövetségének tanácskozására kapott meghívást. Azerbajdzsán még a pakisztáni, algériai és szenegáli hírügynökségekkel kötött hasonló hírcserés megállapodást.

Arról, hogy az azeri rezsimnek mi lehet a tágabb nemzetközi kommunikációs célja többek között ezekkel az együttműködésekkel is, magát Alijevet is lehet idézni. A susai médiafórum nyitóeseményén az azerbajdzsáni elnök volt ugyanis a fő fellépő. Ez az esemény a „harc a dezinformáció ellen” címen futott. Arról, hogy Alijev mit ért leginkább dezinformáción, ezt mondta:

„Az Azerbajdzsánról a nemzetközi médiában elterjedt információk nem felelnek meg az igazságnak. Évek óta vagyunk ennek az áldozatai. Örménybarát politikusok és média képviselői támadták Azerbajdzsánt, hamis narratívákat terjesztettek Azerbajdzsánról, és a valóságtól távol álló módon mutatták be az országot.” A médiának azonban különleges felelőssége van - figyelmeztetett a válogatott nemzetközi újságíróközeg előtt az irányított beszélgetésben az azeri elnök.

Azerbajdzsán 180 ország közül a 164. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül 2024-es sajtószabadság-indexe szerint. A szervezet értékelése szerint az ország már tíz éve, amióta betiltották a külföldi adományokkal való együttműködéseket, „könyörtelen háborút folytat a kritikus hangok ellen”. Szinte minden médium a hatóságok ellenőrzése alatt áll, 2022-ben hoztak egy új sajtótörvényt, ami a kritikák szerint még inkább legalizálta a cenzúrát. Jelenleg 13 újságíró van letartóztatásban, ez az egyik legmagasabb arány Európában.

Kiemelt videóink