Bomba robbant egy terepjáróban Moszkvában, ketten megsérültek

bűnügy
július 24., 16:42

Bomba robbant reggel egy Toyota Land Cruiser terepjáróban egy Moszkva északi részén lévő parkolóban, a járműben ülő házaspárt kórházba vitték.

Irina Volk, az orosz belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy a bombát a sofőrülés alá rejtették. A robbanás egybehangzó sajtójelentések szerint a férfi mindkét lábfejét leszakította, a nőt szilánkok sebesítették meg, az ő állapota nem súlyos.

photo_camera Fotó: Shamil Zhumatov/REUTERS

A Kommerszant és a Rigában szerkesztett ellenzéki Meduza szerint a kocsi Andrej Torgasov 49 éves őrnagy tulajdona, aki jelenleg az orosz védelmi minisztérium alkalmazottja, és korábban a vezérkar felderítési főcsoportfőnökségén (GU) a védett kommunikációért felelős részleg egyik vezetője volt.

Csakhogy maga Torgasov azt RT-nek cáfolta, hogy az autója felrobbant volna. A férfi, akit az orosz állami médiaügynökség a Műholdas Kommunikációs Rádióközpont helyettes vezetőjének nevezett, azt mondta, nincs köze sem a járműhöz, sem a környékhez, ahol az eset történt, és az incidensről a munkahelyén értesült.

A sebesült férfi felesége az RT-vel közölte, hogy a férjét a teljes névazonosság miatt összetéveszthették a katonatiszttel.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak nyilatkozva leszögezte, hogy a Kreml nem fogja kommentálni az ügyet, amíg a nyomozás tart.

A történtek ügyében az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) központi apparátusa indított büntetőeljárást gyilkossági kísérlet címén. Vizsgálják, hogy az ukrán szakszolgálatoknak volt-e közük a robbantáshoz, de Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója tagadja a vádat. Az SZK közölte, hogy azonosította a bűncselekmény gyanúsítottját, és szakértői vizsgálják a gépkocsit, amivel a tetthelyre érkezett.

Frissítés 18:15

A törökországi Bodrumban őrizetbe vették a Moszkvában gépkocsiba rejtett pokolgéppel elkövetett merénylet gyanúsítottját – közölte Ali Yerlikaya török belügyminiszter a RIA Novoszty hírügynökség szerint.

„Ma délelőtt 10:30-kor érkezett az információ az oroszországi Interpol-irodától, hogy egy Jevgenyij Szerebrjakov nevű orosz férfit keresnek egy moszkvai robbantásos merénylettel összefüggésben, és hogy a Moszkva-Bodrum járaton repül. (…) A mai napon a bodrumi rendőrök őrizetbe vették” – írta Yerlikaya az X-en.

Korábban Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója Moszkvában azt közölte a sajtóval, hogy a robbantás gyanúsítottja már Törökországban van, és az orosz bűnüldöző szervek tárgyalnak a kiadatásáról. (MTI)

Kiemelt videóink