FBI: Trump merénylője a Kennedy-gyilkosság után kutakodott az interneten

külföld
július 24., 20:49

A Donald Trump kampánygyűlésén merényletet elkövető férfi előzőleg a John F. Kennedy néhai elnök elleni gyilkosság után kutakodott az interneten – közölte Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója a kongresszusi alsóház igazságügyi bizottságának meghallgatásán.

A merénylő laptopjának átvizsgálásakor megállapították, hogy a férfi július 6-án – aznap, amikor bejelentkezett a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésre – ki akarta deríteni, hogy Lee Harvey Oswald milyen messze volt Kennedy elnöktől az 1963-as gyilkosság idején.

John Connally texasi kormányzó és felesége Nellie, John F. Kennedy és felesége Jacqueline a dallasi konvojban 1963. november 22-én, percekkel a merénylet előtt.
photo_camera John Connally texasi kormányzó és felesége Nellie, John F. Kennedy és felesége Jacqueline a dallasi konvojban 1963. november 22-én, percekkel a merénylet előtt. Fotó: Victor Hugo King ©Costa/Leemage

A merénylő mindemellett néhány órával a rendezvény előtt egy drónt is reptetett kb. 180 méterre a szónoki emelvénytől, a drón 11 percet repült, és az eszközt három távirányítású robbanószerkezettel együtt később meg is találták az elkövető autójában – közölte Wray.

Az FBI nem azonosította a lövöldözés egyértelmű indítékát, és nem hiszik, hogy Crooksnak bűntársai voltak. Wray szerint a férfi „legalább nyolc” lövést tudott leadni, mielőtt a Secret Service mesterlövésze végzett vele. Az ügynökök egy létrát kerestek, amit a fegyveres vásárolt, de most úgy vélik, hogy a közeli berendezésekre állva tudott felmászni az épületre, ahonnan tüzelt.

Július 13-án a pennsylvaniai Butlerben tartott kampánygyűlésen egy 20 éves férfi rálőtt Trumpra. A Thomas Matthew Crooks néven azonosított merénylő több lövést is leadott a volt elnökre, aki csak könnyebben sebesült meg, a jobb fülét horzsolta egy lövedék. Egy másik ember viszont meghalt, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadóval a helyszínen végeztek a hatóságok. A történtek nyomán heves bírálatok érték a hivatalos személyek védelméért felelős Secret Service-t, aminek az igazgatója, Kimberly Cheatle le is mondott. (BBC, MTI)

Kiemelt videóink