Körbetérkövezik a fóti tavat, hiába van tiltakozás a városban, ezt a beruházást szinte biztosan végigcsinálják

belföld
július 24., 13:24
  • Fótiak háborodtak fel amiatt, hogy körbe akarják rakni viacolorral a Somlyó-hegy lábánál lévő tavat.
  • A tó felét már évekkel ezelőtt letérkövezték, most a másik felére is ez a sors várna. Ez azonban fakivágással jár, az embereknek pedig nem tetszik, hogy a természetközeli tórész nem lesz többé természetközeli.
  • A még hatalmon lévő városvezetés szerint volt társadalmi egyeztetés a beruházásról, és a lakosok többsége támogatta azt.
  • A polgármester-választást a független Merkwart Krisztián nyerte, de hiába próbálja leállítani a projektet.

Csomád felől érkezve süppedő homokos utcákon közelítjük meg a fóti tavat, a családi házak előtt parkoló autókat vastagon belepi a por. A Nyárfa utcán és a környékén álló kertes házak nem most épültek, nem új lakóparkról van szó, ahova a városi infrastruktúra még nem ért el. De nemcsak aszfalt, murva sincs itt, amivel a város aszfaltozatlan részein próbálják lenyomni a port, és felvenni a küzdelmet esős időben a sárral. A Hársfa utca poros szakasza pont a tó magasságában véget ér, itt aszfaltos út kezdődik, 40-es táblával jelölve.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Nem ez az egyetlen módja a tó megközelítésének. Aki nem Csomád, hanem a város felől jön, az szépen aszfaltozott úton rendezett környezetbe érkezik, az úgynevezett Fótfürdői Tó Parkba. Ha pedig Csomád felől nem a betonúton megyünk tovább, hanem lefordulunk balra, akkor egy kerítéssel körbekerített erdős szakaszra érünk, ezen áthaladva néhány tíz méter után elérünk a tó vitatott részéig.

Vissza a vadonba

A területen ottjártunkkor épp Vissza a vadonba tematikával tartottak gyerektábort. Az erdős szakaszon a gyerekek egy része függőágyakban pihent, a többiek a tó melletti ösvényeken szaladgáltak. Ezen a részen már megkezdődtek a munkálatok, szalaggal kerítették körbe a területet, a fakivágás is elindult. Mint a táborozóktól megtudtuk, délutánra azért tűntek el a gépek, mert délelőtt kijött néhány dühös lakos tiltakozni, és leállították a munkálatokat.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A tó körbejárható, az erdő felőli részen fás, girbegurba ösvényen haladhatunk, ami egy szemlátomást régebb óta lerakott térköves sétányba torkollik. Ott kevesebb a fa, de több a pad. Ezen a szakaszon van játszótér, kalandpark a gyerekeknek, meg egy strandbisztró is. Körülbelül 10 évvel ezelőtt azért csak a tó felén épült sétány, mert ennyi pénze volt a célra az önkormányzatnak. A tó most vitatott fele a természeté maradt, ha arra téved az ember, inkább van a dolognak kirándulás, mint városi séta hangulata. A lakosok egy része pont így szereti.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Arról, hogy a tó másik felét is letérkövezzék, az emberek csak egy nappal a munkálatok megkezdése előtt értesültek, a hírt a Facebookon jelentette be a Fóti Közszolgáltató.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.