Nyolc EU-s pénzügyminiszter szerint Oroszország hazudik a gazdasága állapotáról

eu
július 24., 16:00

Vlagyimir Putyin az orosz gazdaság erejéről szóló „hazugságokkal házal”, ezeket meg kell cáfolni – jelentette ki nyolc EU-tagállam pénzügyminisztere, akik szerint egyre több jel utal arra, hogy az orosz gazdaság állapota romlik a szigorú szankciók miatt.

Szerintük a gazdaság „szovjetizálódásának” jelei mutatkoznak, a gazdaság a volt Szovjetunió számos jellegzetességét hordozza, beleértve a magánvagyon kisajátítását az állami kiadások finanszírozása érdekében, a „lakosság társadalmi és gazdasági jólétének teljes figyelmen kívül hagyását” és a gazdaság átirányítását az ukrajnai háborúra.

„Ha Putyin ezen az úton marad, akkor az orosz gazdaságnak hosszú távon jelentős károkat fog okozni” – írták a Guardianen közös cikkükben.

Szerintük elengedhetetlen, hogy a nyugati demokráciák fokozzák a nyomást, miközben attól tartanak, hogy ha holnap tűzszünet lenne Ukrajnában, Oroszország a következő néhány évben átcsoportosítaná gyengülő gazdaságát egy Európa elleni második támadáshoz.

Putyin üzenete a népnek Szentpéterváron 2024. március 13-án.
photo_camera Putyin üzenete a népnek Szentpéterváron 2024. március 13-án. Illusztráció: Olga Malceva/AFP

„Az orosz gazdaság újraszovjetizálásával Putyin a hanyatlás felé vezető útra terelte az orosz gazdaságot. Most itt az ideje, hogy a Nyugat még nagyobb nyomást gyakoroljon rá. Ukrajna támogatása és Oroszország háborús képességének aláásása minden lépésben minden demokratikus ország legfőbb prioritása kell, hogy legyen” – írták.

„Vlagyimir Putyin elnök és tekintélyelvű rezsimje azzal a hamis narratívával házal, hogy az orosz gazdaság erős, és hogy háborús gépezetét nem károsítják a nyugati szankciók. Ezt a hazugságot meg kell cáfolni. Valójában számos jel utal arra, hogy az orosz hadigazdaság romlik. A szankciók és más, az orosz gazdaságot gyengítő intézkedések hatékonyak, de még ennél is többet lehet tenni. Tovább kell fokoznunk a nyomást Putyin rezsimje ellen, és támogatnunk kell Ukrajnát” – írták.

A cikket Svédország, Dánia, Észtország, Finnország, Litvánia, Hollandia és Lengyelország pénzügyminiszterei írták alá. Donald Tusk lengyel miniszterelnök korábban azt mondta, Európa egy 1938-hoz hasonló „háború előtti korszakban” van.

A miniszterek felszólították európai és amerikai kollégáikat, hogy biztosítsanak nagyobb éberséget a szankciók kijátszásával kapcsolatban, és arra is felszólították őket, hogy álljanak a G7-ek júniusi megállapodásának „gyors (…) végrehajtása” mögé, ami szerint az Oroszország által lekötött vagyonból származó váratlan nyereségek felhasználásával akár 50 milliárd eurós hitelt is adhatnak Ukrajnának. Kedden a Kreml közölte, hogy jogi lépéseket fog tenni az Ukrajna 2022. februári lerohanása után befagyasztott készpénztartalékainak „ellopásának” nevezett ügy miatt.

A miniszterek azt is szeretnék, hogy az Oroszországba bejutó energetikai, pénzügyi és technológiai termékekre vonatkozó szankciókat szigorítsák, hogy lezárják a kijátszási útvonalakat. A technológia „határ- és forrásországainak” – köztük számos uniós és amerikai országnak – egyaránt „folytatniuk kell a munkát a kiskapuk bezárása érdekében”.

Ezen a héten az Egyesült Királyság megígérte, hogy segít lecsapni az Oroszországból olajat kicsempésző, a 60 dolláros energiaügyi szankciós árplafonnál drágábban értékesítő, az orosz háborús gépezetet tovább tápláló „fantomtankerflottákra”. (Guardian)

Kiemelt videóink