Párizsban elfogtak egy 40 éves orosz szakácsot, akit az olimpiai játékok elleni nagyszabású összeesküvéssel gyanúsítanak

külföld
július 24., 14:41

Letartóztattak egy 14 éve Franciaországban élő orosz szakácsot, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy külföldi hatalommal összeesküvést szőtt egy „nagyszabású” destabilizációs akcióra a párizsi olimpiai játékok idején.

A 40 éves férfit vasárnap tartóztatták le a Párizs központjában lévő lakásában tartott razzia során, ahol a jelentések szerint egy olyan dokumentumot találtak, ami a KGB örökösének számító FSZB parancsnoksága alatt működő orosz különleges erők elit egységéhez kapcsolódik.

Bírósági vizsgálat indult „idegen hatalommal való hírszerzési információk megosztásának vádjával, aminek célja ellenségeskedés kiprovokálása Franciaországban”, ez 30 év szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény. Az állítólagos összeesküvésnek vélhetően nem volt köze terrorizmushoz.

A férfi ellen, akit nem neveztek meg, még aznap vádat emeltek, és előzetes letartóztatásba helyezték.

Péntek este rendezik a Szajna partján a párizsi olimpia megnyitó ünnepségét, és már régóta tartanak attól, hogy Oroszország megpróbálhat beavatkozni az eseményekbe.

A párizsi ügyészek közölték, hogy az orosz állampolgár lakásán a francia belügyminisztérium kérésére tartottak házkutatást.

photo_camera Illusztráció: Ahmad Gharabli/AFP

A Le Monde arról számolt be, hogy a titkosszolgálatok lehallgattak egy két hónappal ezelőtti, az illető és az orosz titkosszolgálatok egyik összekötője közötti beszélgetést, amiben a gyanúsított kijelentette, hogy „a franciák olyan megnyitóünnepséget fognak rendezni, amilyen még soha nem volt”. A játékok destabilizálására irányuló állítólagos összeesküvés természetéről nem közöltek részleteket.

A lap beszámolt arról, hogy az őrizetbe vett férfi Párizsban szakácsnak tanult, és orosz valóságshow-kban és főzőműsorokban vett részt. Önéletrajzában „magánszakácsként” jellemezte magát.

Először 2010-ben érkezett Franciaországba, és egy ideig az orosz elit körében népszerű Courchevel síparadicsomban volt, ahol egy Michelin-csillagos étteremben dolgozott, majd 2012-ben Párizsba ment. A Le Monde által látott, 2012. szeptemberi e-mailek szerint a gyanúsított azt mondta a lap által Viviane néven megnevezett főbérlőnek, hogy visszatér Moszkvába, hogy az orosz kormányban dolgozzon tisztviselőként. De 2013 áprilisában részt vett egy polgári képzési napon, ami Franciaországban kötelező beilleszkedési lépés.

A hírszerző szolgálatok hónapokig követték őt. Májusban, amikor egy isztambuli útjáról visszatért a párizsi otthonába, egy telefonbeszélgetést figyeltek meg az állítólagos kapcsolattartójával. A Le Monde szerint a túlzott alkoholfogyasztás miatt lekéste a járatot, és helyette Bulgárián keresztül tért vissza, ekkor figyelték meg az olimpiai megnyitó ünnepségről szóló beszélgetést.

Vasárnap reggel 6 órakor a belbiztonsági főigazgatóság által felkért elit „kutató és beavatkozó egység” (BRI) rendőrei rajtaütöttek a gyanúsított otthonán a Rue Saint-Denisen, a Szajna jobb partján. A rendőrség állítólag „diplomáciai érdekű dokumentumokat” talált a férfi holmijai között.

A múlt hónapban a Microsoft szerint Oroszország az olimpiai játékok aláásására törekedett azzal, hogy hamis weboldalakat hozott létre, amik a hiteles francia médiumokat utánozzák, és mesterséges intelligenciát használtak az erőszakkal és a terrorizmussal kapcsolatos aggodalmak felkeltésére.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin a héten azt mondta, hogy a hatóságok több mint egymillió embert ellenőriztek a játékok előtt. „Azért vagyunk itt, hogy biztosítsuk, hogy a sportot ne használják fel kémkedésre, kibertámadásokra vagy Franciaország és a franciák kritizálására, sőt néha hazugságokra” – mondta Darmanin. (Guardian)