Egy elítélt pedofil erőszaktevő lép pályára a holland strandröplabdacsapatban a párizsi olimpián

sport
július 25., 15:30

„Ha megerőszakolhatsz egy gyermeket, és mégis versenyezhetsz az olimpián, annak ellenére, hogy minden sportoló aláír egy nyilatkozatot, amelyben megígéri, hogy példamutató életet él, az egyszerűen sokkoló.” Így foglalta össze Ciara Bergman, a Rape Crisis England & Wales vezérigazgatója azt, hogy miért tartja „felelőtlen” dolognak, hogy pályára léphet Steven van de Velde a holland strandröplabda csapatban a párizsi olimpián. Van de Veldét jogerősen elítélték 2016-ban egy 12 éves brit kislány megerőszakolásáért. A jelenleg 29 éves sportoló 2014-ben a Facebookon ismerkedett meg a lánnyal, akiről pontosan tudta, hogy hány éves. Angliába utazott, és a találkozásuk során megerőszakolta. A lány ezután önkárosítást végzett magán, és egy esetben túl is adagolta magát. Mindezért 2016-ban Nagy-Britanniában négy év börtönre ítélték, amelyből egy évet ült le, majd Hollandiába szállították, ahol további egy hónap után szabadult.

Steven van de Velde
photo_camera Steven van de Velde Fotó: BEAUTIFUL SPORTS/Peter Weber via/imago images/Beautiful Sports vi

A bírósági tárgyalásán az ítélet kihirdetésekor a bíró így fogalmazott: „Mielőtt ebbe az országba jöttél, potenciális olimpikon voltál. Az a reményed, hogy az országodat képviselheted, most szertefoszlott.” A bírónak nem volt igaza, Van de Velde 2024-ben ott lehet a holland strandröplabda csapatban. A BBC ismerteti a Holland Olimpiai Bizottság álláspontját. Eszerint a sportoló azon túl, hogy letöltötte a büntetését, egy különleges programban is részt vett, ami épp az ilyen elkövetők mentorálásával foglalkozik, és ennek során teljes megbánást és együttműködést mutatott. „Ezt tisztelnünk kell és segítenünk kell neki, hogy a csapat tagjaként jól szerepeljen” – írták a közleményükben.

Brit jogvédők ugyanakkor vizsgálatra szólították fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. A fent is idézett Bergman azt mondta: „Hogyan jutottunk ide? Hogyan jutottunk oda, hogy egy gyermek megerőszakolása kevésbé fontos, mint az az érem, amit valaki megnyerhet az olimpián? Ez egyszerűen elképesztő”

(Guardian)

Kiemelt videóink