Klímaaktivisták miatt kellett lezárni a frankfurti és az oslói reptereket

külföld
július 25., 15:58

Klímaaktivisták zavarták meg a járatokat a frankfurti és az oslói repülőtereken az „olaj öl” tüntetések második napján Európában és Észak-Amerikában. Németország legforgalmasabb repülőterének szolgáltatásai most „fokozatosan helyreállnak” a hivatalos tájékoztatás szerint. A fosszilis tüzelőanyagok 2030-ig történő beszüntetését követelő Letzte Generation (Utolsó Generáció) támogatóinak rövid időre sikerült elérniük, hogy felfüggesszék a járatokat csütörtök reggel a frankfurti repülőtéren. Az aktivisták átvágták a kerítést, biciklikkel és gördeszkákkal léptek be a területre, majd hozzáerősítették magukat a kifutópályához.

A hatóságok próbálnak jobb belátásra bírni két klímaaktivistát a frankfurti reptér kifutóján.
photo_camera A hatóságok próbálnak jobb belátásra bírni két klímaaktivistát a frankfurti reptér kifutóján. Fotó: Arne Dedert/Arne Dedert/dpa

Oslóban a Folk Mot Fossilmakta és a Scientist Rebellion Norway tüntetői nagy sorokat okoztak azzal, hogy egy check-in sávot blokkoltak egy „gyors sáv a pusztuláshoz” feliratú transzparenssel. „Inkább nem itt lennék ma, de már nem tudom nézni, ahogy a választott vezetőink túl keveset, túl lassan cselekszenek” – mondta Ina Nagler, egy klímakutató, aki részt vett az oslói tüntetésen. „A tudomány egyértelműen látja, mi történik: Drasztikusan csökkentenünk kell a fosszilis tüzelőanyagok használatát ebben az évtizedben.”

Szerdán reggel a tüntetők több repteret is megzavartak Helsinkitől Barcelonáig. További repülőtéri tüntetések várhatók csütörtökön az Egyesült Államokban és Kanadában. „Ezek az akciók ostobák, bűncselekménynek minősülnek és veszélyesek” – mondta Nancy Faeser, a német belügyminiszter, egy X-en közzétett bejegyzésben. „Akik blokkolják a kifutópályákat, nemcsak saját életüket kockáztatják, hanem másokat is veszélybe sodornak és ártanak minden utazónak.” A Letzte Generation válaszában azt mondta, hogy a kormány klímapolitikája „veszélyes” és az minősül „bűncselekménynek”.

„A repülés a leggyorsabb módja a bolygó tönkretételének, ezért fontos, hogy először a fölösleges repülőutakat, mint például a magánrepülőgépeket vagy a rövid távú járatokat szüntessük meg” – mondta Inês Teles, a tüntetéseket támogató Stay Grounded kampánycsoporttól. „A mai és tegnapi akcióknak, amelyek megzavarták a repülőtereket, sokkolniuk kell a rendszert, amely a klímakatasztrófa felé vezet minket.”

(Guardian)

Kiemelt videóink