Palesztinpárti szolidaritási akciókra számítanak az olimpiai megnyitón

külföld
július 25., 19:42

A Szajnán, hajón vonulnak majd hosszú konvojban a nemzeti delegációk a holnapi olimpiai megnyitón Párizsban. A palesztin ügyet támogató helyi szervezetek arról beszéltek a Guardiannek, hogy több ország sportolói is kifejezhetik majd támogatásukat Palesztina felé. Hogy pontosan mely országok képviselőiről van szó, azt nem mondták el, de azt elárulták, hogy ezek a delegációk palesztin zászlókat lengethetnek és különböző üzeneteket viselhetnek majd a ruháikon. Többek között Izrae részvételét problematizálják majd, szerintük ugyanis ugyanúgy ki kellett volna zárni az országot az olimpiáról, ahogy Oroszországot és Fehéroroszországot.

Stephanie Adam, a Palesztin Akadémiai és Kulturális Bojkottot Támogató Kampány nevű szervezet francia aktivistája azt mondta: „Míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a házigazda Franciaország megpróbálja eltitkolni a tiltakozást, beleértve alattomos taktikák alkalmazását is, a népírtó Izrael olimpiai jelenléte ellen a népszerű ellenállás már hallatott magáról és látható volt az Izrael-Mali olimpiai labdarúgó mérkőzésen szerdán. A tiltakozás csak növekedni fog a játékok során.”

Palesztinpárti tüntetők Párizsban az Izrael-Mali focimeccsen, amit már lejátszottak tegnap, a megnyitó előtt.
photo_camera Palesztinpárti tüntetők Párizsban az Izrael-Mali focimeccsen, amit már lejátszottak szerdán, két nappal a megnyitó előtt. Fotó: LUC AUFFRET/Anadolu via AFP

Az izraeli delegáció azt mondta, minden sportolójuk ott lesz a Szajnán, de ennél többet nem mondtak el erről. Péntek este mintegy 90 hajó fog vonulni Párizs folyóján összesen 10 500 sportolóval és tisztségviselőkkel.

Az izraeli sportolók az olimpia előtt több erőszakos fenyegetést is kaptak és csütörtökön Izrael külügyminisztere, Israel Katz, levelet küldött francia kollégájának, Stéphane Séjourné-nak, amelyben nyomatékosan felhívja ezekre a figyelmet. Egyébként pedig kifejezte „háláját” a francia tisztviselőknek az izraeli sportolók védelme érdekében tett „példátlan biztonsági intézkedésekért”, valamint a francia kormány azon döntéséért, hogy elutasítja Izrael olimpiai játékokból való kitiltására tett felhívásokat. A játékokon részt vevő 88 izraeli sportoló 24 órás védelmet kap a francia biztonsági szolgálatoktól, és a Shin Bet hírszerző ügynökség is jelen lehet, akik biztosítják őket.

Kiemelt videóink