Védetté nyilvánítanák a döner kebabot a törökök, a németeknek ez nem tetszik

gasztronómia
július 25., 08:39

Elharapódzni látszik a Németország és Törökország közötti gasztronómiai konfliktus, Berlin ugyanis fellebbezett Ankara azon törekvése ellen, hogy a döner kebab ugyanolyan védett státuszt kapjon az Unióban, mint a spanyol serrano sonka vagy a nápolyi pizza, írja a Guardian.

photo_camera Lukas Podolski német labdarúgó dönert árul a saját dönerezőjében. Fotó: HENNING KAISER/dpa Picture-Alliance/AFP

Az étellel kapcsolatos harc áprilisban kezdődött, amikor Törökország kérelmezte, hogy a döner elnevezést Európa-szerte „garantáltan hagyományos specialitásként” jegyeztessék be, ami azt jelenti, hogy a címkét csak azok használhatják, akik megfelelnek a meghatározott gyártási módszereknek és a benne lévő húsra vonatkozó előírásoknak.

Németország éppen a szerdai európai határidő lejárta előtt nyújtotta be vétóját. Azzal érvelt, hogy az új státusz bürokratikus akadályokat jelentene, és jelentősen megnövelné az étel árát. A dönerinflációt sokan így is a megnövekedett megélhetési költségek szimbólumának tartják. A szélsőbaloldali Die Linke párt egyenesen a dönerársapka bevezetését követeli a parlamenttől, azt állítja, hogy a kebab ára egyes német városokban 10 euróra emelkedett, szemben a két évvel ezelőtti 4 euróval.

A két országnak most hat hónapja van arra, hogy kompromisszumot találjon, különben az Európai Bizottságnak kell döntenie a vitában. Bár Törökország nem tagja az Európai Uniónak, harmadik országok is bejegyeztethetik a termékeket.

Kiemelt videóink