A kormány több piacot szeretne a felsőoktatásba

oktatás
július 26., 14:28

„Az egyetemeinken és a kutatóhelyeinken van infrastruktúra. Kutatási infrastruktúra. Ki kell ajánlani ezt a kutatási infrastruktúrát a piacnak” – mondta Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter, amikor a felsőoktatásról kérdezték Tusványoson. A miniszter paradigmaváltást szeretne a doktori képzéseknél.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Elmondása szerint a kutatók jelenleg „nem feltétlenül az egyetemeken vannak, hanem egy csomóan vannak kint az ipari szektorban. Helyesen.” A kormány célja, hogy növelje a doktoranduszok számát, amihez a piacot hívná segítségül.

„Jó-e az a diplomadolgozat, vagy jó-e az a doktori munka, amelyet az egyetemen belül definiálnak? Jó lehet. De mi lenne, ha olyan doktori és diplomamunkák születnének, amelyeknél az adott piaci szereplőkkel való együtt gondolkodásban ott lennének azok a témák, amelyek mondjuk egy vállalatnak a pénzügyeivel vagy informatikai kérdéseivel kapcsolatosak?” – vetette fel Hankó.

Ahhoz, hogy növelhessék a kutatók számát, szeretnék elérni, hogy egyre több fiatal lépjen be doktoranduszként a vállalatokba. „A vállalat érdekelt lesz abban, hogy hosszú tudományos publikációkat írjon a fiatal?” – kérdezte Hankó, aki szerint a cégek abban érdekeltek, hogy a szabadalmi, fejlesztési aktivitás, „amit az adott gyártó piaci helyen végez, az valamilyen módon ebben a doktori képzésben legyen elszámoltatva”.

Modellváltás

„Fontos dolog, amit tudni kell, hogy az egyetemek döntöttek az átalakulásról” – mondta a modellváltásról. Szerinte ha az egyetemek szenátusa jelentős mértékben támogatta modellváltásra vonatkozó javaslatot, akkor a kormányzat ezt felkarolta, így történt meg az új modell kialakítása.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A megállapodások – melyeknél a minisztérium jelentős nyomás alá helyezte az egyetemeket – hajtóerejének a teljesítmény alapú bérezést tartja. Úgy gondolja, növeli az egyetemek autonómiáját, hogy maguk dönthetnek arról, hogyan osztják el az erőforrásaikat, hogyan határozzák meg tanáraik teljesítményét.

Amikor a nem modellváltó ELTE tanárainak alacsony fizetéséről kérdezték, Hankó nem sok konkrétummal szolgált. Azt mondta, az egyetemeknek ki kell dolgozniuk egy stratégiát, döntést kell hozniuk, abban tud segíteni a kormány. A legutóbbi tárgyalásokról azt mondta, megegyeztek róla, hogy milyen forrásokat tudnak mozgósítani az egyetemen belül, vagy akár kívülről.

Kiemelt videóink