Szélsőbalosokat vagy oroszokat sejtenek a TGV elleni szabotázs kitervelése mögött

külföld
július 26., 15:29

Öt helyen rongálták meg a TGV-t, a franciák szupergyors vasúti hálózatát csütörtökről péntekre virradó éjjel, vagyis éppen a párizsi olimpia megnyitója, valamint a franciák nyári vakációjának megkezdése előtti órákban.

Mindez Párizstól távol történt, miközben a fővárosban rendőrök és katonák őrizték a biztonságot. Az összehangolt támadás egyik helyszíne a Párizstól 150 kilométerre délnyugatra fekvő Courtalain volt. Itt kiégett kábelekről tettek fel képeket helyi közösségi médiaoldalakon.

A francia vasúttársaság szerelői Croiselles-ben
photo_camera A francia vasúttársaság szerelői Croiselles-ben Fotó: DENIS CHARLET/AFP
photo_camera Fotó: DENIS CHARLET/AFP

Az egyelőre ismeretlen elkövetők tisztában voltak vele, hogyan tudják a legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb kár okozni.

A pályaudvarokon tömegek rostokolnak. A belföldi vonatok mellett késnek a Londonba, Brüsszelbe, Amszterdamba tartó szerelvények is. Lille-be, Le Mans-ba, Strasbourg-ba el se tudtak indulni a vonatok.

Tanácstalan utasok százai az egyik párizsi pályaudvaron
photo_camera Tanácstalan utasok százai az egyik párizsi pályaudvaron Fotó: LUC AUFFRET/Anadolu via AFP
photo_camera Induló vonatok Fotó: QUENTIN DE GROEVE/Hans Lucas via AFP

Patrice Vergriete közelekedési miniszter szerint egyértelmű, hogy szabotázsakcióval állnak szemben. A helyszíneken szándákos gyújtogatás nyomaira bukkantak, és megtalálták azokat a kisteherautókat is, amikkel az elkövetők menekültek.

Gabriel Attal miniszterelnök arról beszélt, hogy a hatóságok, így a hírszerzők dolgoznak az elkövetők felkutatásán. A politikus nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, ki áll a szabotázs mögött. A médiában olvasható találgatások szerint francia szélsőbalosok vagy oroszok lehetnek az elkövetők.

A francia hatóságok eddig nem találtak orosz szálat a sztoriban, de tény: Párizsban pár napja elfogtak egy 40 éves orosz szakácsot, akit az olimpiai játékok elleni nagyszabású összeesküvéssel gyanúsítanak.

A Le Monde arról számolt be, hogy a titkosszolgálatok lehallgattak egy két hónappal ezelőtti, az illető és az orosz titkosszolgálatok egyik összekötője közötti beszélgetést, amiben a gyanúsított kijelentette, hogy „a franciák olyan megnyitóünnepséget fognak rendezni, amilyen még soha nem volt”. A játékok destabilizálására irányuló állítólagos összeesküvés természetéről nem közöltek részleteket.

(Via BBC)

Kiemelt videóink