Autómentes lesz a Jane Haining rakpart, az Erzsébet híd pesti hídfőjénél pedig gyalogos teret alakítanak ki

közlekedés
július 27., 13:15

Elkészültek a pesti alsó rakpart fejlesztésének engedélyezési tervei. A tervezést 16 szakmai és civil szervezet segítette, köztük a Magyar Autóklub vagy a Magyar Kerékpárosklub. Az új tervek több gyalogos és zöld területet, közvetlen vízparti hozzáférést és csökkentett autóforgalmat ígérnek.

A városvezetés szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kérdőívei alapján a lakosság jelentős része támogatta a rakpart átalakítását, több zöld- és gyalogosbarát felület kialakítását, valamint az autóforgalom csökkentését. Az autómentes szakaszok kérdésében adatalapon születhet meg a döntés a hosszabb tesztidőszakot követően.

Az Id. Antall József rakpart északi részének fejlesztése már két részletben lezajlott. Következő lépésként a Parlament és a Lánchíd között kettős fasort alakítanak ki, valamint 30 km/órás sebességkorlátozást írnak elő az autóknak.

A Jane Haining rakpart a tervek szerint autómentes lesz. A szakaszra csak a kiszolgáló forgalom – például hajóállomások, városüzemeltetés, vendéglátóhelyek kiszolgálása – gépjárművei hajthatnak majd be.

Az Erzsébet híd alatti terület a tervek szerint így fog kinézni
photo_camera Az Erzsébet híd alatti terület a tervek szerint így fog kinézni Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

Az Erzsébet híd alatti területből pedig gyalogos teret csinálnak, valamint kialakítanak egy kettős lépcsősort a mostani útpálya helyén. A Belgrád rakpart tervezése is megkezdődött, azon a szakaszon is szeretnék növelni a gyalogosbarát zónákat és a zöldfelületeket. Az autóforgalom helyigényét pedig csökkentenék a tervezők.

Kiemelt videóink