Elnézést kértek a szervezők, amiért Észak-Korea nevével mutatták be Dél-Koreát az olimpia megnyitóján

sport
július 27., 09:10

Egészen kellemetlen hibát vétettek a párizsi olimpia megnyitóünnepségének szervezői. A dél-koreai csapatot a kommentátorok angol és francia nyelven is Koreai Népi Demokratikus Köztársaságként mutatták be. Vagyis Észak-Korea hivatalos nevén.

A bakira azonnal reagáltak a dél-koreaiak. A sportminisztérium előkészített egy Franciaországnak szánt kormányszintű reklamációt, Jang Mi-ran miniszterhelyettes pedig négyszemközti találkozót kért Thomas Bachtól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökétől.

A dél-koreai olimpiai csapat
photo_camera A dél-koreai olimpiai csapat Fotó: JASPER JACOBS/Belga via AFP

A NOB nem sokkal éjfél után kért bocsánatot a hibáért. Hivatalos X-profilján a szervezet koreai nyelven azt írta, elnézést kér a tévesztésért.

Dél- és Észak-Korea az 1950-1953-as koreai háború óta két külön állam. A konfliktust tűzszünet zárta le, a felek a mai napig nem kötöttek békét. A két országot jelenleg is egy demilitarizált zóna választja el.

A szétválás óta Dél-Korea 96 aranyérmet szerzett a nyári olimpiákon, ezzel tizenhatodik helyezett az országok örökranglistáján. Észak-Korea pedig 16 aranyérmet gyűjtött. A párizsi olimpiára a dél-koreaiak 143, az észak-koreaiak 16 sportolót küldtek. (via BBC)

Kiemelt videóink