Andrásfi Tibor párbajtőröző negyedik lett, nincs újabb érem vívásban

sport
július 28., 21:55

Kikapott az egyiptomi Mohamed el-Szajedtől, így nem szerzett bronzérmet Andrásfi Tibor férfi párbajtőröző. Párbajtőr érmünk így is van az idei játékokról, Muhari Eszter szombaton egyéniben bronzérmes lett. A férfi csapat tagjaként javíthat.

photo_camera El-Szajed és Andrásfi
Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A napot egy régi mumusával, a 2012-ben olimpiai bajnok Limardóval kezdte. A 15-10-re megnyert asszó után a Koch Mátét kiverő venezuelai Lugo jött, akit hosszabbításban tudott megverni. Az olasz Vismara sokáig vezetett ellene, de Andrásfi feljavult, és 15-13-ra behúzta az elődöntőért vívott meccset.

Az elődöntőben a japán Kano volt az ellenfél. Andrásfi remekül féken tudta tartani a japánt, és mellé bravúrpontokat is szerzett. Az asszónál viszont fordult a kocka, a vége felé a japán előbb kiegyenlített, majd átvette a vezetést. Andrásfi viszont fantasztikus mentális erejéről tanúbizonyságot téve az utolsó másodpercekben egyenlített, és hosszabbításra mentette az összecsapást. A hosszabbításban Kano szerezte az első pontot, ezzel a győzelem is a japáné lett.

Andrásfi a bronzéremért vívhatott.

A bronzmeccsen az egyiptomi Mohamed el-Szajed volt az ellenfél. El-Szajed a hazai pálya előnyét élvező vívósztár, Borel ellen kapott ki az elődöntőben. Az egyiptomi ellen tudni lehetett előre, hogy nehéz lesz ellene vívni. Az általa képviselt extravagáns támadási stílus minden vívónak megnehezíti a dolgát.

De Andrásfi nagyon koncentráltan lépett pástra, és az első harmadot követően 3-2-re vezetett. A második harmad első percében nem történt semmi, passzivitás miatt sárga lapot kapott mindkettő vívó.

Kevés tus született, az utolsó harmadra 4-3-al fordultak a felek. A harmad elején Andrásfi és el-Szajed is szerzett tust, de a szoros eredmény ellenére az egyiptomi nem igazán talált megoldást Andrásfi ellen, a trükkjei nem váltak be a legtöbb esetben. Egy leszorítást követően azonban egyenlíteni tudott El-Szajed, a penge épphogy eltalálta Andrásfit. De a magyar egy szép megoldással ismét tust szerzett, és ismét vezetett.

El-Szajed a vége előtt 14 másodperccel be tudott vinni egy tust, ezzel volt megint egyenlő az állás. A hátralévő időt lefuttatták, így ráadás következett. A ráadásban sokkal agresszívabb volt Andrásfi, leszorította a pástról el-Szajedet. El-Szajed egy szabálytalan tusra, és egy együttesre volt csak jó. Az utolsó másodpercekre egymásnak feszült a két vívó, Andrásfi meg is tudta csinálni a pontot, de összeért az egyiptomival, így nem volt érvényes a pont.

Aggodalomra azonban nem volt ok, el-Szajedet egynél többször büntették az asszó folyamán, így Andrásfinak csak ki kellett húznia. De ez nem sikerült, az egyiptomi a legvégén pontot csinált, és ő lett az olimpiai bronzérmes.

Rá nem vetült rivaldafény

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Senki sem számított arra, hogy a vasárnapi verseny végén a férfi párbajtőrözőink közül nem Koch, és nem Siklósi, hanem Andrásfi Tibor fog a legjobban szerepelni. Nem is csoda, Andrásfi egyéniben kevésbé sikeres, mint a fent említett két vívó, inkább a magyar párbajtőrcsapatból ismertük korábban a nevét, amivel Európa-bajnokságot nyert.

Legnagyobb (eddigi) egyéni sikerét egy berni világkupa versenyen érte el 2022-ben, amit megnyert.

Édesapjával járja a világot

Andrásfi vívócsaládba született, apja és anyja is vívott. Édesapja, Andrásfi Tibor Szatmárnémetiben született, román válogatott is volt. Édesanyja, Muzsnay Lilla szintén román színekben vívott az 1991-es világbajnokságon. Mai napig édesapja edzi.

Andrásfiról a vívószövetség oldalán megjelent cikkben egy csendes, visszahúzódó, allűröktől mentes, sportszerű sportolóként írnak. Ebből Párizsban is sokat mutatott, még akkor is higgadt maradt, mikor ellenfele, a venezuelai Lago véletlenül orrba vágta.

Andrásfi Tibor legközelebb a férfi csapat tagjaként fog pástra lépni, ott lehet javítani.

Kiemelt videóink