Bocsánatot kértek a párizsi olimpia szervezői az „Utolsó vacsora” miatt

sport
július 28., 17:25

A párizsi olimpia megnyitójának volt egy jelenete, amit Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című festménye ihletett. (Ezt a jelenet rendezője-koreográfusa időközben cáfolta.) A Jézus Krisztusnak és apostolainak a keresztre feszítés előtti utolsó étkezését bemutató bibliai jelenetben drag queenek, egy transznemű modell és egy meztelen énekes tűnt fel. A jelenet megdöbbenést keltett a katolikus egyházi körökben. Most a szervezők bocsánatot kértek a katolikusoktól és más keresztény csoportoktól, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

„Egyértelmű, hogy soha nem volt szándékunkban tiszteletlennek lenni egyetlen vallási csoporttal szemben sem. A megnyitó ünnepség a közösségi toleranciát próbálta meg ünnepelni” – mondta Anne Descamps, a Párizs 2024 szóvivője. Hozzátette: úgy gondolják, ez a cél meg is valósult, de ha bárkit is megsértettek, azt nagyon sajnálják.

A jelenetet francia katolikus egyház is helytelenítette, olvasatukban az a kereszténységen gúnyolódott. A francia püspökök olimpiai delegáltja szerint voltak sportolók, akiknek a történet miatt alvászavaraik lettek.

Charles Scicluna érsek, a legmagasabb rangú máltai katolikus képviselő és a Vatikán egyik képviselője is felvette a kapcsolatot Franciaország máltai nagykövetével az eset miatt. A neki küldött üzenetét az X-en is megosztotta, eszerint:

„Szeretném kifejezni a szomorúságomat és nagy csalódottságomat, amiatt, ami minket, keresztényeket ért a megnyitó ceremónia során, amikor is egy csoport dragművész Jézus utolsó vacsoráját parodizálta.”

Kiemelt videóink